Οι υπουργοί Εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού κατέληξαν τη Δευτέρα σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ορίσει κοινές προδιαγραφές για 12 χώρες. Η συμφωνία εκτιμάται ότι καλύπτει το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι ηγέτες 12 χωρών του Ειρηνικού αναμένεται να ανακοινώσουν επίσημα τη συμφωνία εντός της Δευτέρας. Η απελευθέρωση του εμπορίου θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει βιομηχανικούς κλάδους και να επηρεάσει τα πάντα, από την τιμή του τυριού μέχρι το κόστος για τις αντικαρκινικές θεραπείες, επισημαίνει το Reuters.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Parternship, TPP) θα επηρεάσει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας θα αποτελέσει σημαντικό κληροδότημα του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα εφόσον επικυρωθεί από το Κογκρέσο.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τους νομοθέτες σε άλλες χώρες του Ειρηνικού.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ωφελήσει τόσο την Ιαπωνία όσο και ευρύτερη περιοχή.

Το αγκάθι στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε την Τετάρτη στην Ατλάντα ήταν η περίοδος μονοπωλίου για τα βιοτεχνολογικά φάρμακα επόμενης γενιάς, ένα εμπόδιο που ήρθη με τον συμβιβασμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Η συμφωνία TPP υπήρξε αμφιλεγόμενη εξαιτίας των μυστικών διαπραγματεύσεων που τη διαμόρφωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά και λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει για διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές, από τους εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία του Μεξικό έως και τους καναδούς γαλακτοπαραγωγούς.

Τις τελευταίως ώρες των συνομιλιών αντιμετωπίστηκαν και μια σειρά θεμάτων για την προστασία των γαλακτοπαραγωγών, είπαν αξιωματούχοι. Η Νέα Ζηλανδία, στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, η Fonterra, ζητούσε αυξημένη πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, ο Καναδάς και η Ιαπωνία συμφώνησαν στους κανόνες που διέπουν το εμπόριο των αυτοκινήτων, οι οποίοι ορίζουν σε τι ποσοστό πρέπει να έχει κατασκευαστεί ένα αυτοκίνητο εντός της περιοχής του TPP προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις για να υπαχθεί σε καθεστώς αφορολόγητου είδους.