Η Ελλάδα πιθανότατα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της έως τις 15 Νοεμβρίου και θα λάβει τα σχετικά κεφάλαια, καθώς θα πρέπει να εκπληρώσει προαπαιτούμενα που έχουν σχέση μόνο με τις μεταρρυθμίσεις του κλάδου, είπαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Βάσει του τρίτου πακέτου βοήθειας, η χώρα μπορεί να λάβει έως 25 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών της.

Από αυτό το ποσό 10 δισ. ευρώ έχουν ήδη μεταφερθεί σε ειδικό λογαριασμό του ESM στο Λουξεμβούργο. Εάν μετά τα stress tests της ΕΚΤ και την συμμετοχή των ιδιωτών διαπιστωθεί ότι απαιτούνται κεφάλαια επιπλέον των 10 δισ. τότε θα γίνει χρήση και των υπολοίπων 15 δισ., υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (EWG) συζήτησαν το θέμα των προαπαιτουμένων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή.

Αποφάσισαν να διαχωρίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα, σε αυτά που πρέπει να γίνουν για να λάβει η χώρα τα υπολειπόμενα 3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης και τα επιπλέον 15 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης.

Για τα πρώτα η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 48 προαπαιτούμενες δράσεις και νόμους έως τα μέσα Οκτωβρίου για να λάβει τα 2 από τα 3 δισ. ευρώ, είπαν οι αξιωματούχοι.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, καθώς και τα 15 δισ. για τις τράπεζες θα είναι διαθέσιμα μετά την υλοποίηση του δεύτερου σετ μεταρρυθμίσεων.

«Η τάση είναι να διαχωριστούν οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα από την πρώτη αξιολόγηση», είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Έτσι τα 15 δισ. ευρώ θα απελευθερωθούν με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στον χρηματοπιστωτικό τομέα», πρόσθεσε. Δύο ακόμα αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον σχεδιασμό.