Οι Γερμανοί παραπονιούνται εδώ και χρόνια για τους αυστηρούς κανονισμούς που κάνουν την κατασκευή κατοικιών περίπλοκη και ακριβή. Τώρα, καθώς αναμένεται να φθάσουν φέτος 800.000 πρόσφυγες και δεν έχουν πού να μείνουν, οι πολιτικοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται γιατί γίνονται τα παράπονα αυτά.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ορόφων σε κτίριά μας αλλά για να εκδοθεί άδεια πρέπει να περάσουν από τρία έως πέντε χρόνια» λέει ο Ρολφ Μπουχ, επικεφαλής της Vonovia, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ιδιόκτητων κατοικιών στη Γερμανία. «Εχουμε τη χρηματοδότηση και τη ζήτηση, αλλά η πολιτική διαδικασία είναι πολύ αργή» προσθέτει.

Οι αυστηροί κανονισμοί έχουν κάνει τη Γερμανία από τις πιο ακριβές χώρες στην κατασκευή κατοικιών καθώς το κόστος είναι 34% πάνω από τον μέσο όρο σύμφωνα με την Eurostat. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, από το γραφείο της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναζητούν τρόπους ώστε να αυξηθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα. Εξετάζουν μάλιστα το ενδεχόμενο να αυξηθεί η χρηματοδότηση και να γίνουν αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό.

Η αγορά ακινήτων σε πόλεις της Γερμανίας δεχόταν ήδη πιέσεις πριν φθάσουν στη χώρα κύματα μεταναστών από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Τα περασμένα χρόνια οι μετακινήσεις πληθυσμού από το εσωτερικό της χώρας προς τα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετώπισε το ίδιο διάστημα ο κατασκευαστικός κλάδος, προκάλεσαν έλλειψη διαμερισμάτων σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στη Γερμανία θα πρέπει να κατασκευάζονται 350.000 νέα διαμερίσματα κάθε χρόνο. Προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για την ανάγκη κατασκευής 270.000 διαμερισμάτων. Πέρυσι κατασκευάστηκαν στη χώρα 220.000 κατοικίες.

Η κατασκευή επαρκούς αριθμού διαμερισμάτων αναμένεται ότι θα κοστίσει στη χώρα 60 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου.

© Bloomberg News