Η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Βραζιλίας προκάλεσε πολλές συζητήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες BRICS (η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική). Κάποτε οι χώρες αυτές θεωρούνταν ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις στην οικονομία και την πολιτική.

Η εμμονή του κόσμου με τις BRICS αντικατοπτρίζει την επιθυμία να αναγνωρίσει κανείς τις χώρες που θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία από τις ΗΠΑ για την ηγεσία του πλανήτη. Ομως ο κόσμος παραβλέπει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη ισχυρή δύναμη που είναι ικανή να παράσχει παγκόσμια ηγεσία και διεθνή τάξη.

Οι BRICS ήλθαν στο προσκήνιο όταν μεγάλο μέρος του κόσμου, ιδιαίτερα οι ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονταν σε κρίση. Ομως οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλες προκλήσεις στις οικονομίες τους. Η Κίνα δεν πλήττεται μόνο από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της, αλλά και από την αναταραχή στην αγορά μετοχών και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι οικονομίες της Ρωσίας και της Βραζιλίας συρρικνώνονται. Η ανάπτυξη στη Νότια Αφρική έχει μειωθεί. Η Ινδία αναπτύσσεται ακόμη με έντονους ρυθμούς, αλλά πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οι χώρες BRICS δεν μπόρεσαν επίσης να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους ότι θα παράσχουν παγκόσμια ηγεσία. Μόνο η Κίνα έχει δείξει την πρόθεσή της να ηγηθεί, αλλά οι κινήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι αποτελεί περισσότερο απειλή παρά παγκόσμιο ηγέτη.

Αντί να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε άλλες χώρες που θα μπορούσαν να αναλάβουν παγκόσμιο ρόλο όπως οι ΗΠΑ, θα μπορούσαμε να την επικεντρώνουμε στη σημασία που έχει η παγκόσμια διακυβέρνηση που ασκεί η Αμερική. Η διεθνής τάξη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Χρειάζεται τις ΗΠΑ για να την καθοδηγήσει προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της ευημερίας.

Η Αννα Παλάθιο είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι μέλος του Spanish Council of State και λέκτορας του Georgetown University