Η Finansbank, η τουρκική τράπεζα με εκτιμώμενη αξία 3,6 δισ. δολάρια που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, έχει προσελκύσει προσφορές από την Qatar National Bank και την επίσης τουρκική Fibabanka, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις.

Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν κατονομάζονται υπέβαλαν προσφορές για τη Finansbank πριν από δύο περίπου εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η Εθνική Τράπεζα ενδιαφέρεται να πουλήσει μερίδιο της τουρκικής τράπεζας αφού νωρίτερα φέτος εγκατέλειψε σχέδιο για πώληση μετοχών της Finansbank στη δευτερογενή αγορά, είχαν αναφέρει πηγές τον Ιούλιο.

Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν προσφορές για ολόκληρο το ποσοστό της τράπεζας, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το ποιο ακριβώς θα είναι το ποσοστό που θα πουλήσει η Εθνική Τράπεζα, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Η πώληση ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα. Η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει τώρα, μέχρι τα τέλη του έτους, να μειώσει το ποσοστό που κατέχει στη Finansbank από το 99,8% σε λιγότερο από 60%. Η διαδικασία είχε ανασταλεί λόγω αναταραχής που είχε εκδηλωθεί στο Χρηματιστήριο της Τουρκίας, όπου τους τελευταίους 12 μήνες ο βασικός δείκτης έχει χάσει πάνω από το 25% της αξίας του.

Οι μετοχές της Finansbank έχουν αυξηθεί κατά 35% περίπου το τελευταίο δωδεκάμηνο λόγω προσδοκιών ότι η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει μεγάλο μέρος της συμμετοχής της σε αυτή λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Πέρυσι η Finansbank είχε προσφέρει στην Εθνική Τράπεζα κέρδη 318 εκατ. ευρώ, ενώ η τελευταία είχε υποστεί απώλειες 283 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα, η Finansbank, η Fibabanka και η Qatar National Bank δεν έκαναν κάποιο σχόλιο. Η Fibabanka είναι ιδιωτική τράπεζα στην Τουρκία, η οποία δημιουργήθηκε από την αγορά του τουρκικού βραχίονα της Millennium Bank από τον επιχειρηματία Χουσνού Οζεγκίν.

© Bloomberg News