Η άρση των capital controls μπορεί να γίνει στο τέλος του έτους, αρχές του επόμενου, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης, εκτίμησε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι είναι κομβικής σημασίας η επαναφορά των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς από το 2008 έως το 2015 έφυγαν καταθέσεις 118 δισ. ευρώ.

Η κα Κατσέλη, μιλώντας την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας,ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα πρώτα νούμερα για τις κεφαλαιακές ανάγκες εν όψει της άσκησης ανακεφαλαιοποίησης από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ.

Σημείωσε πως ο στόχος είναι η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί εντός του 2015, γιατί, όπως διευκρίνισε, υπάρχει δέσμευση στην συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Υπογράμμισε δε πως μέσα στην ανακεφαλαιοποίηση δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού.

Αναφορικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, σημείωσε ότι αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση (εκπόνηση βασικού σεναρίου για το ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες βάσει εκτιμήσεων σε βάθος τριετίας).

Η τρίτη φάση που αφορά στην εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών κάτω από ακραίες συνθήκες, θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε η συνολική εικόνα θα είναι γνωστή τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν το «χάσμα» που μπορεί να παρουσιαστεί στην ανακεφαλοποίησή τους, θα βγουν στις αγορές και το ποσό που δεν θα καλυφθεί από αυτήν τη διαδικασία θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.

Το 2015 ορόσημο για την οικονομία

Οπότε, όπως συμπλήρωσε η ίδια, ζητούμενο είναι «με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

«Το 2015 θα είναι χρόνος ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και παραγωγικοί φορείς» είπε η κα Κατσέλη.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας για το 2016 – 2017, κατά την κα Κατσέλη, εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τις συνέργειες που θα υπάρξουν για βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του πτωχευτικού δίκαιου, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η απλούστευση της γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα, είπε ότι απαιτείται σταθερότητα φορολογικού πλαισίου, απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων, αδειοδότησης, λειτουργίας και πτώχευσής τους, καθώς και να αναπτυχθεί ο θεσμός της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει τα επιμελητήρια να δημιουργήσουν Παρατηρητήριο Υλοποίησης Πολιτικών για την επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζονται στην αγορά.

Αναφερόμενη στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε πως ένα στα δύο δάνεια πλέον είναι κόκκινο, εξέφρασε δε την εκτίμησή της ότι τα κόκκινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια θα τα διαχειρίζεται μόνη της η κάθε τράπεζα, διότι όλες έχουν διαμορφώσει πλέον, μετά το 2010, έναν μηχανισμό, ενώ για τα κοινοπρακτικά και επιχειρηματικά δάνεια χρειάζεται καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών, για να τεθεί ένα βιώσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Η κ. Κατσέλη απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων οι οποίες στην πλειονότητά τους εξέφραζαν τον προβληματισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για το δυσμενές περιβάλλον που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου είπε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του κόστους στο πλαστικό χρήμα.