Προ των πυλών βρίσκονται ξένα funds τα οποία θα κληθούν, όπως όλα δείχνουν, να βάλουν το χέρι τους στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και ενδεχομένως να εισφέρουν κεφάλαια στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής και ο διευθύνων σύμβουλος Αρης Ξενόφος ξεκαθάρισαν χθες ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ, «δεν μπορεί να ανασάνει το τραπεζικό σύστημα» διαβεβαιώνοντας ότι στο εγχείρημα θα ενσωματωθούν και κοινωνικά κριτήρια. Τα σχέδια για να ανοίξει η αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε νέους παρόχους, όπως χαρακτηρίζονται τα funds του εξωτερικού, αναμένονται το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα το ΤΧΣ σχεδιάζει να προσλάβει ξένο σύμβουλο διεθνούς εμβέλειας για να αξιολογήσει την αγορά των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και να καταλήξει σε αποφάσεις.

«Οι τρίτοι πάροχοι δεν έρχονται μόνο για καλύτερη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θα μπορούσαν να εισφέρουν και κεφάλαια σε βιώσιμες επιχειρήσεις» τόνισε η διοίκηση του ΤΧΣ, συμπληρώνοντας πως «μπορούν να έρθουν έξυπνα κεφάλαια επιταχύνοντας συγχωνεύσεις ή διασπάσεις επιχειρήσεων».

Οι Μιχελής και Ξενόφος κατέστησαν παράλληλα σαφές ότι το μεγάλο ζητούμενο στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρασχεθούν «γλυκαντικά» στους ιδιώτες προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές, συζητείται το ενδεχόμενο έκδοσης μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιακών δανείων (τύπου CoCos), τα οποία θα φέρουν ετήσιο κουπόνι με απόδοση μεταξύ 7% και 9,3%.

Στο θέμα των ομολογιούχων κύριας εξασφάλισης, η διοίκηση του ΤΧΣ διευκρίνισε χθες πως το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει μετατροπή ή απομείωση των senior bond holders (ομολογιούχοι κύριας εξασφάλισης). Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη αναφορά του Eurogroup στο συγκεκριμένο θέμα έχει ανοίξει παράθυρο κουρέματος των συγκεκριμένων ομολόγων, για το οποίο όμως φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.

«Ενδεχόμενο κούρεμα των ομολόγων κύριας εξασφάλισης θα δημιουργούσε πρόβλημα στην επάνοδο των ελληνικών τραπεζών στις αγορές για άντληση ρευστότητας και την ίδια στιγμή θα έθετε σε αμφισβήτηση από τις αγορές όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» σημειώνουν με νόημα κύκλοι του ΤΧΣ.