Εξήντα ημέρες καιρό για να ψηφίσει δύο δέσμες μέτρων, μεταξύ των οποίων το Ασφαλιστικό και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, θα έχει η Ελλάδα προκειμένου να εισπράξει τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση του δανείου.

Τη λίστα των προαπαιτουμένων που θα συζητηθούν αύριο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EuroWorking Group άρχισε να αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Τόμας Βίζερ. Τα 3 δισ. ευρώ «είναι συνδεδεμένα με δύο λίστες προαπαιτουμένων που πρέπει να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες ή σε δύο μήνες» είπε ο Βίζερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. «Η δεύτερη λίστα αυτών των προαπαιτουμένων θα είναι συνδεδεμένη με τις μεταρρυθμίσεις και τη διοίκηση του χρηματοπιστωτικού τομέα» πρόσθεσε. Πρόκειται προφανώς για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και για τον νόμο που θα αλλάζει τη διακυβέρνηση του ΤΧΣ, που αποτελούν βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις.
Επιπλέον, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Bloomberg ότι η πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων ενδέχεται να επικεντρώνεται στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και της διοίκησης.
Νωρίτερα η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει ή να αντικαταστήσει ορισμένα από τα πλέον δύσκολα φορολογικά μέτρα του νέου Μνημονίου, με αιχμή ΦΠΑ και αγρότες.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ, από την 1η Οκτωβρίου το Μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση 30% επί των συντελεστών στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου (εντός των ημερών θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση με τη λίστα των νησιών στα οποία θα αυξηθεί ο ΦΠΑ), ενώ στις 16 Οκτωβρίου εκπνέει κάθε περιθώριο αλλαγών στην επιβολή ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.
Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναλαμβάνοντας μάλιστα τη δέσμευση να αντικαταστήσει με ισοδύναμα μέτρα τη σχετική ψηφισμένη διάταξη.
Αν τελικά ακυρωθεί η επιβολή ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ για φέτος και 268 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από του χρόνου, τα οποία θα πρέπει σαφώς να εγκριθούν από τους δανειστές.

Από την 1η Οκτωβρίου άλλωστε θα πρέπει –σύμφωνα με το Μνημόνιο –να περάσει η πρώτη αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών από τα 33 ευρώ στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, πριν καταλήξει στα 330 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016.