Στην υποβάθμιση της Ιαπωνίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε η Standard & Poor’s. Ο οίκος αξιολογήσεων εκτιμά ότι δεν θα έχει μεγάλη επιτυχία η στρατηγική τής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε (φωτογραφία) να αυξήσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας βαθμολογείται πλέον από τον οίκο με Α+.

Η υποβάθμιση πραγματοποιήθηκε μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να μην αυξήσει κι άλλο τις αγορές στοιχείων ενεργητικού για να αυξήσει τη ρευστότητα στο σύστημα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας πιστεύει ότι με βάση τη δεδομένη κατάσταση της οικονομίας θα επιτευχθούν σύντομα μεγαλύτερη ανάπτυξη και υψηλότερος πληθωρισμός. Τώρα ο κλήρος πέφτει στον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε για να εξετάσει την υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων που θα επιτρέψουν την αύξηση της ανάπτυξης.

Τα προβλήματα της Ιαπωνίας αυξάνονται καθώς ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά σε μηδενικά επίπεδα, ενώ το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε μείωση το προηγούμενο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή το χρέος αυξάνεται, όπως και ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού.

Το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε χθες στο 0,37%, έχοντας φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιανουάριο –μόλις 0,195%.

© Bloomberg News