Μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η ευρωζώνη ρύθμιση του χρέους σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, η οποία διαβεβαιώνει μάλιστα ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα.

«Ειναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η φωνή αυτή έρχεται να προστεθεί στα μηνύματα που έχουν στείλει το τελευταίο διάστημα κατ’ επανάληψιν οι δανειστές, ότι περιμένουν ασφάλεια, συνεπή εφαρμογή του προγράμματος και «ιδιοκτησία» του από τη νέα κυβέρνηση.

Τσακαλώτος: «Κανένας μεγάλος συνασπισμός δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους»

«Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ρύθμιση του χρέους. Και αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο» σημειώνει, σε δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους – το αντίθετο» σημειώνει, απαντώντας στην πηγή της ΕΕ που, λίγο νωρίτερα, είχε υποστηρίξει ότι «η ευρωζώνη θα διαπραγματευθεί ρύθμιση του χρέους μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση».

«Η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δυό τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν «ουδέτερες» πολιτικές» συνεχίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και καταλήγει:

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα» που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».

ΠΡΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση του χρέους που έχει υποσχεθεί το Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012 οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, άλλη μία φορά σε καθυστέρηση.

Το 2014, η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδικούσε τη ρύθμιση με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα, που ήταν τότε η βασική προϋπόθεση. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι την ανέβαλλαν συνεχώς ώσπου προκηρύχθηκαν εκλογές και έμεινε στο ράφι.

Φέτος τον Αύγουστο, μετά τη συμφωνία, μια νέα απόφαση του Eurogroup υποσχέθηκε «να εξετάσει, αν είναι απαραίτητο, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και περιόδους αποπληρωμών), με στόχο τη διασφάλιση ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο». Η προϋπόθεση που θέτει η απόφαση του Αυγούστου είναι να εφαρμόζεται το πρόγραμμα, ενώ ως χρονικός ορίζοντας για την έναρξη της συζήτησης τίθεται η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ομως οι εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση την αξιολόγηση του προγράμματος. Κι αυτό με τη σειρά του θα συμπαρασύρει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Οι εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών συγκλίνουν στο ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά ίσως τραβήξει ώς το 2016