Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο (G20) συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθεια για να αποφευχθούν οι νομισματικοί πόλεμοι. Αυτή ήταν η βασική ιδέα του κοινού ανακοινωθέντος του G20, που ολοκληρώθηκε στην Αγκυρα της Τουρκίας. Εκεί η Κίνα παρουσίασε τα σχέδιά της για να αντιμετωπίσει τη χρηματιστηριακή κρίση και να οδηγήσει ασφαλώς την οικονομία της σε πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20 υποσχέθηκαν το Σάββατο «να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» των εθνικών τους νομισμάτων. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 2013 που το G20 χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις στο κοινό ανακοινωθέν.

Ολες οι πλευρές συμφώνησαν αφού ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας Ζου Σιαοτσουάν εξήγησε πώς το Πεκίνο σκοπεύει να αντιμετωπίσει την αναταραχή στις αγορές των μετοχών, που τον περασμένο μήνα προκάλεσε μεγάλες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Λου Τζιβέι ανέφερε, από την πλευρά του, την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας τα επόμενα τέσσερα – πέντε χρόνια θα φτάνει σε ετήσια βάση το 7% περίπου.

Η απροσδόκητη απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε υποτίμηση του γουάν στα τέλη Αυγούστου καθώς προσπαθούσε να ανακόψει την πτώση των τιμών στο χρηματιστήριο, προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Οι μεγαλύτερες από αυτές καταγράφηκαν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω των ανησυχιών ότι η υποχώρηση του γουάν θα πλήξει τις χώρες που εξάγουν προϊόντα στην Κίνα. Ο Ζου ανέφερε στους συναδέλφους του ότι η χώρα του χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το σκάσιμο της φούσκας των τιμών των μετοχών και ότι δεν βλέπει τον λόγο για να υποτιμηθεί περισσότερο η αξία του γουάν με μακροχρόνιο ορίζοντα. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχασε πάνω από 20% από τον Ιούνιο, όταν είχε φτάσει σε υψηλά τριών ετών.

© Bloomberg News