Στις δύο εβδομάδες που μας χωρίζουν από την κάλπη μπορεί να ακουστούν πολλά. Η πραγματικότητα όμως είναι δεδομένη και κυρίως υπογεγραμμένη, μέσω της ψήφισης του Μνημονίου, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση. Κάθε ένα από τα 77 φορολογικά προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις, τα οποία παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», έχει πολιτικό κόστος.

Από την άλλη, έχουν συγκεκριμένο δημοσιονομικό όφελος και κάθε ψηφίδα του Μνημονίου για να καταργηθεί θα πρέπει να αντικαθίσταται από τα γνωστά ισοδύναμα. Δύσκολη εξίσωση όταν μόνο και μόνο η κατάργηση της προβλεπόμενης επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα απόδοσης 168 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους και 240 εκατ. ευρώ από το 2016, σε ετήσια βάση. Για να μην ξεχνιόμαστε, ο νόμος απλώς παρατάθηκε έως τις 16 Οκτωβρίου.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΛ. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις αποδεικνύουν ότι από την επομένη των εκλογών οι κρατικοί μηχανισμοί θα πρέπει να δουλέψουν στο φουλ προκειμένου να προλάβουν να υλοποιήσουν τα μέτρα και να μη διαταραχθεί η ομαλή ροή των δόσεων έως το τέλος του έτους. Με την υλοποίηση των προαπαιτουμένων –στα φορολογικά έρχεται να προστεθεί ένα βουνό άλλων δεσμεύσεων μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις –συνδέεται η εκταμίευση δόσεων ύψους 23,7 δισ. ευρώ (15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες) έως το τέλος του έτους, αν και όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον η δόση του Οκτωβρίου θα καθυστερήσει λόγω εκλογών.

Ετσι, η επόμενη κυβέρνηση καλείται να ψηφίσει και κυρίως να υλοποιήσει μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος, την αύξηση των προκαταβολών φόρου στο 100%, το ψαλίδισμα στις 100 δόσεις, την αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια, την κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ των νησιών, την κατάργηση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό ντίζελ, την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των αγροτών σταδιακά έως το 2017 στο 26% από 13% σήμερα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιμένει ότι δεν θα περάσει η αύξηση του φόρου στους αγρότες. Ο Αλέξης Τσίπρας τούς κλείνει το μάτι, με υποσχέσεις αλλαγών στον ορισμό του αγρότη και διαφορετικές ταχύτητες φόρου. Την αύξηση των συντελεστών όμως από το 13% φέτος στο 20% του χρόνου και στο 26% το 2017 την έχουν ψηφίσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ. Μετά την κάλπη άλλωστε έρχονται και σαρωτικές κατασχέσεις. Με απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου η αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, εξαιτίας των capital controls.

Από την 1η Οκτωβρίου όμως το σχέδιο δεν μπορεί παρά να τεθεί σε εφαρμογή για την αναστήλωση των δημοσίων εσόδων. Προβλέπει σαρωτικές κατασχέσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία –σε πρώτη φάση –άνω των 70.000 ευρώ, μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας διασταύρωσης των αρχείων της Εφορίας με τα αρχεία των τραπεζικών καταθέσεων και δημόσιες μαύρες λίστες για όσους χρωστούν πάνω από τρεις μήνες φόρους ή εισφορές.