Σε απώλεια εθνικού εισοδήματος άνω των 11 δισ. ευρώ μόνο για το 2015 οδήγησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αρμόδιος επί των οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014, η ανεργία αυξήθηκε, μετά τη μικρή υποχώρησή της το 2014, η πραγματική οικονομία, λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών, έχει καταρρεύσει, ενώ το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει διογκωθεί.

«Η δημόσια οικονομία έχει επιστρέψει στα πρωτογενή ελλείμματα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν επιστρέψει σε προ του 2013 επίπεδο, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν σημαντικά συρρικνωθεί, ενώ και οι τράπεζες έχουν ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναλυτικά από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταικούρας προκύπτει ότι:

  • Η οικονομία το 2015 επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος άνω των 11 δισ. ευρώ μόνο για το 2015.
  • Η ανεργία αυξάνεται και πάλι, μετά τη μικρή μείωσή της το 2014. Τον Ιούλιο χάθηκαν 16.658 θέσεις απασχόλησης ενώ, συγκριτικά με πέρυσι, χάθηκαν 29.933 θέσεις. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών.
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει «κατρακυλήσει» σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ διευρύνεται σταθερά και η απόκλισή του από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Έχουν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί και η χώρα τελούσε, για κάποιο διάστημα, σε τραπεζική αργία. Ως αποτέλεσμα, ενδεικτικά, η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα εξακολούθησε να υποχωρεί τον Αύγουστο, λόγω της πρωτοφανούς υποχώρησης των νέων παραγγελιών και των δυσκολιών αγοράς πρώτων υλών, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τάση συνεχούς μείωσης της παραγωγής τους τελευταίους 8 μήνες.
  • Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία συρρικνώνεται.
  • Το διαφορικό επιτόκιο (spread) των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε και παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σε μία περίοδο που άλλες χώρες της ευρωζώνης απολαμβάνουν ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
  • Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, η τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτόκιο 2,97%, όταν η αντίστοιχη, στις 7 Ιανουαρίου 2015, είχε γίνει με επιτόκιο 2,30%. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι, στο επτάμηνο του 2015, οι τόκοι που καλείται να πληρώσει το Δημόσιο να αυξηθούν κατά 536 εκατ. ευρώ ή κατά 13,4% έναντι των τόκων του αντίστοιχου επταμήνου του 2014.
  • Το Χρηματιστήριο καταγράφει σημαντικές απώλειες και επενδυτές εγκατέλειψαν ή «πάγωσαν» τα επενδυτικά τους σχέδια στη χώρα μας.
  • Η δημόσια οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με νέο Μνημόνιο, η Ελλάδα, χωρίς πρόσθετα μέτρα, θα είχε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ το 2015, όσο και το 2012.
  • Η «εσωτερική στάση πληρωμών» είναι πρωτόγνωρη και έχει οδηγήσει σε «παράλυση» και «ασφυξία» την οικονομία. Το επτάμηνο του 2015, αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Στο τέλος Ιουνίου 2015, όταν εξαγγέλθηκε το δημοψήφισμα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν μόνο σε 77 εκατ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Την ίδια περίοδο, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί από τους φορείς, μέσω της σύναψης repos, 10,5 δισ. ευρώ.
  • Το τραπεζικό σύστημα, μετά τη σταθεροποίηση που επετεύχθη το 2014, έχει εισέλθει σε νέες, μεγάλες περιπέτειες και είναι αντιμέτωπο με τεράστιους κινδύνους.
  • Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν διογκωθεί και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει επιδεινωθεί δραματικά.

«Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν. Έχουν υποστεί το κόστος των μύθων και των ψευδαισθήσεων των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στις προσεχείς εκλογές θα αναμετρηθούν, όχι οι υποσχέσεις, αλλά τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, αλλά και τα αποτελέσματα των διαδοχικών περιόδων διακυβέρνησης. Σ’ αυτό το ορθολογικό πλαίσιο, με βάση το σχέδιο και τις προσδοκίες για το μέλλον αλλά και τα μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα, η ΝΔ είναι σαφώς σε πλεονεκτική θέση» επισήμανε στην παρουσίασή του ο κ. Σταϊκούρας.