Παράταση έως τις 16 Οκτωβρίου δόθηκε για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23%.

Σχετικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί από την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να προνοήσει σχετικά.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου που αφορά στον χρόνο δήλωσης μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μετατίθεται στις 16 Οκτωβρίου.

Η μετάθεση αυτή – σύμφωνα με την κυρία Σαββαΐδου – κρίθηκε αναγκαία κατόπιν σχετικών αιτημάτων των φορέων και προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των εν λόγω επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, τη διαβεβαίωση πως εντός της ημέρας θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στους παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης είχε δώσει ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σε δηλώσεις του στον Σκάϊ ανέφερε ότι η απόφαση αναστολής της εφαρμογής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα. «Μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή».

Ο ίδιος άφησε και αιχμές για τη λογική του μέτρου, υποστηρίζοντας πως ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων. «Πρέπει να φορολογούμε τόσο όσο να μπορούμε να εισπράξουμε, διαφορετικά χάνει το Δημόσιο», είπε.