Τις προϋποθέσεις για να αλλάξει η ενεργειακή ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή δημιουργεί η ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Το κοίτασμα, το οποίο η ιταλική εταιρεία Eni χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Μεσόγειο, αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές πλήγμα στην προσπάθεια του Ισραήλ να μπορέσει να εξαγάγει για πρώτη φορά στην ιστορία φυσικό αέριο σε χώρες όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το κοίτασμα που ανακάλυψε η Eni ανοικτά της Αιγύπτου ανέρχεται σε 30 τρισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την εταιρεία. Η παραγωγή από την εκμετάλλευσή του αναμένεται ότι θα είναι 37% μεγαλύτερη από αυτή του κοιτάσματος Λεβιάθαν το οποίο βρίσκεται ανοικτά του Ισραήλ. Τώρα το Κάιρο εκτιμά ότι με την αξιοποίηση των μεγάλων αυτών κοιτασμάτων θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά την έλλειψη φυσικού αερίου στη χώρα, η οποία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη του 2011. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Αίγυπτος είχε αναγκαστεί να εισαγάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Η ενεργειακή ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο ευνοεί πλέον περισσότερο την Αίγυπτο και λιγότερο το Ισραήλ και την Κύπρο, πιστεύει ο σερ Μάικλ Λέιγκ, που είναι στέλεχος της ομάδας σκέψης German Marshall Fund με έδρα την Ουάσιγκτον. «Σίγουρα πρόκειται για καλά νέα για την Αίγυπτο. Εκ πρώτης όψεως είναι λιγότερο καλά νέα για το Ισραήλ και θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για πιθανές εξαγωγές φυσικού αερίου» προσέθεσε ο ίδιος.

Η σημαντική ανακάλυψη του κοιτάσματος την Αίγυπτο έστρεψε την προσοχή στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στο Ισραήλ για την επίσπευση της αξιοποίησης των οφσόρ κοιτασμάτων Λεβιάθαν και Ταμάρ, που είναι τα δύο μεγαλύτερα της χώρας. Στόχος είναι να καθοριστεί το κανονιστικό πλαίσιο ώστε να μπορέσει το Ισραήλ να εξαγάγει έως το 2025 1,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο την ημέρα, σύμφωνα με την Barclays.

© Bloomberg News