Σε σίριαλ εξελίχθηκε η υπόθεση της επιβολής ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία. Μετά την προαναγγελία δίμηνου παγώματος στην εφαρμογή του μέτρου το σαββατοκύριακο, ακολούθησε παρέμβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοσθεί και τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα ανασταλεί για ορισμένο διάστημα, πράγμα που θα προβλεφθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί παρέμβασής τους ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του το βράδυ της Τρίτης επιχείρησε να αποδώσει τηναύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση σε «επίμονο αίτημα των θεσμών» προσθέτοντας μάλιστα πώς.«ησυγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε».

Προηγήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης άδειασμα της απελθούσας κυβέρνησης από την Κομισιόν, καθώς η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μπροστά την εξέλιξη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε«μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο».

Σημειώνεται ότι το μέτρο εκτινάσσει το κόστος των φροντιστηριακών μαθημάτων και των μαθημάτων ξένων γλωσσών, αλλά και τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, η αιτιολογία για την αναστολή εφαρμογής του μέτρου είναι ότι αποφάσεις σχετικά πρέπει να λάβει η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η εκπρόσωπος του κ.Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι και η ΝΔ έχει απευθύνει σχετικό ερώτημα προς την Κομισιόν, εάν δηλαδή η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιβαίνει στην κοινοτική οδηγία.

Ερώτηση ΝΔ στην Κομισιόν για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να μάθει αν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα ίσης αξίας, σε συνεννόηση με τους πιστωτές και εάν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής ερωτά επίσης και αν ισχύει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ επιβολή ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Τονίζει ότι το μέτρο αυτό «θα οδηγήσει σε δυσμενή διάκριση μεταξύ των μαθητών που θα μπορούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα και εκείνων που θα αδυνατούν, θα ενισχύσει τη φοροαποφυγή, θα αποστερήσει την οικονομία από την καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και θα εισάγει προφανώς δυσμενή μεταχείριση των ελλήνων μαθητών σε σχέση με τους μαθητές των άλλων κρατών μελών που απολαμβάνουν τη δυνατότητα ιδιωτικής συμπληρωματικής εκπαίδευσης χωρίς υπέρογκα δίδακτρα, αφού δεν καταβάλουν ΦΠΑ 23%».

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση εξαιτίας των δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα προς τους πιστωτές, δεν δύναται να αναλάβει καμία απόφαση, αυξάνοντας την αγωνία της ελληνικής οικογένειας αλλά και χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου οι οποίοι στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν γνωρίζουν τι τιμές πρέπει να χρεώσουν» προσθέτει.

Η κ. Σπυράκη ερωτά την Κομισιόν: «1. Είναι η επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας; 2. Ισχύει επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ;3. Δύναται η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους πιστωτές να αντικαταστήσει το μέτρο με μέτρο ισοδύναμης απόδοσης από το σκέλος των δαπανών, δεδομένου οτι η δημοσιονομική συνεισφορά του εν λόγω μέτρου ανέρχεται σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ σε 168 εκ;».

ΠΑΣΟΚ: Δέσμευσή μας η επαναδιαπραγμάτευση του ΦΠΑ

Την ίδια ώρα η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοδουλοπούλου, τονίζει ότι η κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί κρίσιμο σημείο επαναδιαπραγμάτευσης για το ΠΑΣΟΚ και μία εκ των βασικών προγραμματικών του θέσεων.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγορεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και προσωπικά τον πρώην υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, ότι με την επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση από μηδέν που ήταν μέχρι σήμερα, πλήττουν βάναυσα τη μέση ελληνική οικογένεια.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου κάνει λόγο «για δάκτυλο του ΣΥΡΙΖΑ στο μπλόκο της ΠΝΠ για πάγωμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», ενώ τονίζει: «Η εκπαίδευση, τυπική και άτυπη, γίνεται πάλι έρμαιο του ατελείωτου ιδεοληπτικού εκκρεμούς του κ. Τσίπρα και του στενού συνεργάτη του κ. Μπαλτά. Η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα για να τονωθεί η αριστεροσύνη τους, πλήττει βάναυσα χιλιάδες μαθητές και σπουδαστές και χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Δεν αφορά τους λίγους και ισχυρούς αλλά τη μέση ελληνική οικογένεια και ένα ζωτικό κλάδο της οικονομίας».

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας: Να καταργηθεί ο ΦΠΑ

Την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ζητάει και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται, πρέπει να ενισχύονται».

«Ποσά που θα πήγαιναν στην ανάπτυξη, θα πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους ή ακόμη χειρότερα, στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία! Η ίδια η ΕΕ θεωρεί ότι η παιδεία και η γνώση δεν πρέπει να επιβαρύνονται με φόρους…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ξένες γλώσσες που είναι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης για την ανοιχτή οικονομία της Ελλάδος σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Γι’ αυτό ο φόρος αυτός είναι και αθέμιτος και παράνομος…» όπως σημείωνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.