Στην ανάγκη να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι εστίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης σε επιστολή που κοινοποίησε στην υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και σε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κυρία Πρωθυπουργέ,

»Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, θα ήθελα, καταρχάς, να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και να σας ευχηθώ, κατά το βραχύ, αλλά κρίσιμο αυτό διάστημα, να έχετε μία παραγωγική θητεία.

»Η Χώρα βαδίζει προς νέες εκλογές με το πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο, την οικονομία σοβαρά τραυματισμένη και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αγωνιούν για την επόμενη μέρα, καθώς βλέπουν τους κόπους μιας ζωής, να γίνονται επανειλημμένως θυσία στο βωμό άστοχων χειρισμών. Ιδιαίτερα, η ελληνική αγορά «πνέει τα λοίσθια», εξαιτίας των επιπτώσεων από τους περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων -capital controls-, που βρίσκονται ακόμη σε πλήρη ισχύ και προκαλούν αλυσιδωτά χτυπήματα στην παραγωγή, τον τζίρο, αλλά και εν γένει στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

»Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι το έργο της παρούσας κυβέρνησης είναι επιβαρυμένο, καθώς εκτός από την αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών, πρέπει να προωθήσει την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, παραδοτέων, εκκρεμοτήτων, που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν, εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας, οι οποίες αναντίρρητα αποτελούν μία πολύτιμη «ανάσα» στήριξης του ιδιωτικού τομέα.

»Ειδικότερα, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι, ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ, που αφορούν στην ολοκλήρωση του τρέχοντος, την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ και αξιοποίηση των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, ιδίως για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

»Όσον αφορά στην αναθεώρηση, κυρίως του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», η απορροφητικότητα του οποίου ανέρχεται μόλις στο 60%, επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια, ενώ προκειμένου να επιτευχθεί η εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, απαιτείται ο έγκαιρος σχεδιασμός των επιμέρους δράσεων των Επιχειρησιακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων.

»Κυρία Πρωθυπουργέ,

»Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, οφείλουμε, τόσο η Πολιτεία, όσο και οι παραγωγικοί φορείς του τόπου, να ενεργήσουμε συντονισμένα, αλληλέγγυα και με κοινούς στόχους, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

»Ο επιχειρηματικός κόσμος της Χώρας, ως γνωστό, επιθυμεί και πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη αδιάλειπτης λειτουργίας του κράτους, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων, των πολλαπλών εκλογών και της εναλλαγής των πολιτικών σχημάτων στην εξουσία.

»Ως εκ τούτου, η συμβολή σας, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, λόγω των εκλογών, είναι πολύ σημαντική στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού του δ´ τριμήνου του 2015, την έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων, την αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, τη συνέχιση των δημοσίων έργων, την έναρξη των επενδύσεων, την εξέλιξη των παραχωρήσεων και αποκρατικοποιήσεων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την παροχή ρευστότητας στην αγορά.

»Θεωρώ ότι το διάστημα της έμπειρης υπηρεσιακής κυβέρνησης που ηγείστε μπορεί να είναι βραχύ, αλλά το φορτίο είναι βαρύ, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις από την απώλεια πολύτιμου χρόνου για την πατρίδα μας».