Ψυχρολουσία για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες οι οποίες στέλνουν τα παιδιά τους είτε σε ιδιωτικά σχολεία είτε σε φροντιστήρια, επιφύλαξε η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να μην κάνει αποδεκτή την εισήγηση για δίμηνη αναβολή στην επιβολή ΦΠΑ 23%.

Η σχεδιαζόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την οποία μάλιστα είχε προϊδεάσει με δηλώσεις του χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον Βήμα FM, «κόλλησε», σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες αργότερα στο γραφείο του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Τα κάστανα από τη φωτιά ανέλαβε να βγάλει η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου. Με δελτίο Τύπου αργά το απόγευμα ανακοίνωσε ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν περιθώριο έως τις 8 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν στην Εφορία τους δήλωση ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ και πηγές του υπουργείου επιβεβαίωναν ότι η ΠΝΠ απορρίφθηκε. Μέχρι τότε γονείς και ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων περίμεναν την έκδοση της ΠΝΠ, η οποία θα έβαζε στο ψυγείο τον ΦΠΑ.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Πηγές με γνώση της κατάστασης φωτογράφιζαν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος ενέταξε στο Μνημόνιο την επιβολή ΦΠΑ και στα ιδιωτικά σχολεία) όσο και την τρόικα πίσω από την εμπλοκή της τελευταίας στιγμής. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «δεν υπήρξε διακομματική συναίνεση για την αναβολή της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ώστε να προχωρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», ενώ στο σκέλος της εμπλοκής που αφορά την τρόικα το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν για να καλυφθεί το κενό των 168 εκατ. ευρώ.

Με το Μνημόνιο προβλέφθηκαν έξτρα έσοδα 168 εκατ. ευρώ φέτος από την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι φόροι αυτοί, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εισπραχθούν. Οπως εκτιμούν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης είναι τόσο μεγάλο που δίνει αυξημένες πιθανότητες να θρέψει τελικά την παραοικονομία, παρά τα δημόσια έσοδα. Εκφράζουν, με λίγα λόγια, την ανησυχία ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αντί να κόβουν αποδείξεις με το πλήρες κόστος των μαθημάτων συν ΦΠΑ 23%, θα κόβουν (αν κόβουν) μικρότερες αποδείξεις, ενώ παράλληλα θα ανθούν τα μαθήματα κατ’ οίκον. Αν οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιωθούν, σύντομα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αντικαταστήσει το μέτρο, εκτός αν νωρίτερα η Κομισιόν –στην οποία απηύθυνε σχετικό ερώτημα η ΝΔ –κρίνει ότι η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιβαίνει στην κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κοινοτική οδηγία.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Με τα νέα δεδομένα, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί αναλυτική εγκύκλιος από τη ΓΓΔΕ στην οποία θα περιγράφονται με σαφήνεια ποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εξαιρούνται του ΦΠΑ. Οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί εξαιρούν μόνο τα σχολεία δημοσίου δικαίου από τον ΦΠΑ, ενώ ανεξαρτήτως νομικής μορφής, δεν επιβάλλεται ΦΠΑ στην προσχολική εκπαίδευση. Στα σχολεία ιδιωτικού δικαίου οι προϋποθέσεις εξαίρεσης είναι ιδιαιτέρως αυστηρές. Δεν θα πρέπει να υπάρχει διανεμόμενο κέρδος, δεν θα πρέπει να υπάρχει αμοιβή των μελών του ΔΣ, ενώ τα δίδακτρα θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από εκείνα των σχολείων που υπάγονται στον ΦΠΑ, χωρίς να στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός, για να υπάρξει εξαίρεση.

Οσον αφορά όσους έχουν προπληρώσει ήδη τα δίδακτρα της ερχόμενης σχολικής χρονιάς χωρίς ΦΠΑ, σύντομα θα κληθούν να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη. Οπως ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ, «τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015».