Eναν μίνι συναγερμό στον τρίτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, όπου η έδρα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, προκάλεσε η εγκύκλιος Σαββαΐδου με την οποία από τις 30 Οκτωβρίου οι αρμοδιότητες τελωνειακού και φορολογικού ελέγχου περνούν από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Συνεργάτης του Τρύφωνα Αλεξιάδη μού διευκρίνιζε ότι «το ΣΔΟΕ παραμένει ως οντότητα στις αρμοδιότητες του υπουργού». Διότι άλλο η «οντότητα ΣΔΟΕ» και άλλο οι έλεγχοι επί φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, καθώς «το ΣΔΟΕ δεν έχει αρμοδιότητες μόνο στα τελωνειακά και φορολογικά». Τι άλλο έχει; ρώτησα με σχετική αφέλεια. «Το οικονομικό έγκλημα με την ευρεία έννοια, όπλα, ναρκωτικά, επιδοτήσεις» απάντησε ο συνομιλητής μου επιμένοντας ότι μετά τις εκλογές θα γίνει επαναπροσδιορισμός του αντικειμένου του ΣΔΟΕ. Με σχετική ασφάλεια, προβλέπω μάχες και μετεκλογικά για τα μάτια του ΣΔΟΕ. Είναι μαγαζί – γωνία και κάθε κυβέρνηση θέλει να το ελέγχει.

Με πρότυπο την ΑΤΕ

Σήκωσε μανίκια ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής. Με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα συμφώνησε να συστήσουν κοινές ομάδες εργασίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις τράπεζες υπό εκκαθάριση. Για τις τελευταίες (ATE, Proton κ.ά.) στόχος είναι η λειτουργική ενοποίησή τους σε μία. Πρότυπο θεωρείται η ΑΤΕ, στα χνάρια της οποίας θέλουν να βαδίσουν οι δυο τραπεζίτες. Πάω στοίχημα ότι ο πρώην δήμαρχος Σκοπέλου, όπως και ο Γιάννης Στουρνάρας άλλωστε, θέλει να αβγατίσει τα λεφτά τού Δημοσίου από αυτή την ιστορία. Μακάρι αλλά, προς το παρόν, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.

Ο Γιάννης δεν λέει ψέματα

Και όμως, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έγραφε ψέματα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι έχει σημαντικές επαγγελματικές συναντήσεις αυτές τις ημέρες. Μαθαίνω ότι εμφανίζεται προσωπικώς στα γραφεία της Τραπέζης της Ελλάδος επί της οδού Αμερικής όπου έχει εγκατασταθεί η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας για την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο πριν από τα στρες τεστ, για τα οποία τα μαντάτα δεν είναι καλά, καθώς φαίνεται ότι η Φρανκφούρτη προσανατολίζεται σε αυστηρά κριτήρια και άρα σε υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δυσκολέψει η συμμετοχή των ιδιωτών, μου λένε τραπεζικές πηγές μου.

Ανθεί η μαύρη αγορά εμβασμάτων

Πεδίον δόξης λαμπρό έχουν βρει οι βαλκάνιοι αεριτζήδες στην εποχή των capital controls. Στην αγορά κυκλοφορούν Βούλγαροι και Ρουμάνοι που έναντι προμήθειας 5%-6% αναλαμβάνουν να εξυπηρετήσουν μικρομεσαίους έλληνες επιχειρηματίες να στείλουν εμβάσματα στο εξωτερικό για εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Πώς γίνεται η δουλειά; Δίνει ο Ελληνας π.χ. 20.000 ευρώ στον μεσάζοντα, εκείνος τα μεταφέρει οδικώς στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία όπου τηρεί τραπεζικό λογαριασμό, στέλνει το έμβασμα στο εξωτερικό και ως αντάλλαγμα εισπράττει 1.500 ευρώ προμήθεια. Το σύστημα δηλαδή δουλεύει ρολόι.

Κερδισμένος ο ΟΠΑΠ

Σε αντίθεση με την πορεία της οικονομίας, κάποιες μεγάλες τουλάχιστον ελληνικές επιχειρήσεις αντέχουν. Αυτό δείχνουν για πολλές εξ αυτών τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου όταν βέβαια η χώρα δεν ζούσε στον καταστροφικό αστερισμό των capital controls. Ανάμεσα στους κερδισμένους και ο ΟΠΑΠ. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη δείχνουν αύξηση 68,4% στα καθαρά κέρδη έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Ανήλθαν στα 109,9 εκατ. έναντι 65,3 εκατ. ευρώ το 2014. Μικρότερη άνοδο δείχνει ο τζίρος. Από 1,912 δισ. πέρυσι, φέτος το κοντέρ έγραψε 2,160 δισ. ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητη η άνοδος της τάξης του 13%.

Τι απέγινε η ντελικάτη τραπεζίτης

Με την ευκαιρία, αν διερωτάσθε τι απέγινε η προκάτοχος του Μιχελή στο ΤΧΣ, η Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία παραιτήθηκε εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός της στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σας έχω νέα: η ντελικάτη τραπεζίτης ετοιμάζεται να αρχίσει δουλειά στο Ιδρυμα Λάτση. Οι πηγές μου μού λένε ότι ξεκινάει οσονούπω.