Αποκαλύψτε οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματα είτε βρίσκονται στο στρώμα, σε θυρίδες ή τράπεζες του εξωτερικού είτε έχουν μετουσιωθεί σε ακίνητα και πληρώστε τον φόρο που σας αναλογεί πριν σας εντοπίσουμε και κινδυνεύσετε με κατάσχεση: το μήνυμα αυτό σκιαγράφησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ετοιμάζεται να το θέσει σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η ΓΓΔΕ τα τελευταία χρόνια συστηματικά συλλέγει στοιχεία που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων. Από καταθέσεις και δάνεια, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και λογαριασμούς τηλεφώνου έως σπίτια και αυτοκίνητα, όλα ή σχεδόν όλα είναι ήδη καταγεγραμμένα στη βάση δεδομένων η οποία συγκροτεί το πρόπλασμα του περίφημου Περιουσιολογίου.

Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, η ΓΓΔΕ μέσω του Τaxis θα καλέσει όλους τους φορολογουμένους να δουν το προφίλ τους στο Περιουσιολόγιο και κυρίως να συμπληρώσουν τις ελλείψεις καταβάλλοντας και τους αναλογούντες φόρους. Πριν από τη δήλωση μετρητών και ακινήτων που δεν δικαιολογούνται, είπε ο Τρ. Αλεξιάδης (στο Mega), θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους μέσα από μια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης να δηλώσουν αυτή την περιουσία καταβάλλοντας φόρο, τον οποίο όμως δεν προσδιόρισε. Οι εισηγήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αφορούν τον φορολογικό συντελεστή ο οποίος ίσχυε την περίοδο της απόκρυψης του εισοδήματος. Οσοι δεν δηλώσουν την περιουσία τους θα απειλούνται με πρόστιμα τα οποία θα προσεγγίσουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου, σύμφωνα με τον υπουργό.

Το πλέγμα των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο. Αυτό δίνει αρκετές πιθανότητες στο σχέδιο να εφαρμοστεί έως τον Νοέμβριο ή έστω τους προσεχείς μήνες. Από την άλλη πλευρά, το ακριβές περιεχόμενό του θα αποτελέσει απόφαση της νέας κυβέρνησης.

Ο Τρ. Αλεξιάδης πάντως είπε χθες ότι για τα μετρητά στο σπίτι θα υπάρξει ένα μικρό όριο (χωρίς να το προσδιορίσει) κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή του. Συμπλήρωσε όμως ότι «δεν μπορεί κάποιος να έχει 50.000 ευρώ στο σπίτι του και να μην τα δηλώνει».