Οι Ελληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες από όλους τους Ευρωπαίους, ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται οι Ρώσοι. Ομως ίσως να μην αξίζει να κερδίσει κανείς αυτή την κούρσα.

Κι αυτό επειδή εάν εξεταστεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων, η οποία μετριέται με βάση το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, η Ρωσία βρίσκεται πίσω από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης καθώς η βαθμολογία της ανέρχεται σε 25,9. Κακή είναι και η κατάταξη της Ελλάδας στον τομέα αυτόν καθώς η βαθμολογία της χώρας στην παραγωγικότητα ανέρχεται σε 36,2 και βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι 50, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Οπως και τα υψηλά χρέη, η χαμηλή παραγωγικότητα μπορεί να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία. Μαζί με τη μείωση των επενδύσεων και το δημογραφικό πρόβλημα αποτελούν τα τρία δομικά εμπόδια που επιφέρουν καίριο πλήγμα στην πορεία της οικονομίας, όπως εκτιμά η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, η Alfa Bank.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, κάθε εργαζόμενος στην Ελλάδα εργάζεται κατά μέσο όρο 2.034 ώρες τον χρόνο. Ακολουθούν οι ρώσοι εργαζόμενοι με 1.982 ώρες τον χρόνο. Αυτές οι αυξημένες ώρες εργασίας μπορεί όμως τελικά να μην έχουν μεγάλο όφελος για την οικονομία.

Οπως έχει αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για τη Ρωσία, κλειδί για να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη στη χώρα είναι να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η Ρωσία είναι οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αν συνεχιστούν για καιρό οι κυρώσεις αυτές, τότε η οικονομική παραγωγή μπορεί να μειωθεί συνολικά κατά 9%.

© Bloomberg News