Τον δρόμο για την Αθήνα έχει πάρει η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, αναμένεται στην Ελλάδα την Πέμπτη και θα παραμείνει εδώ μέχρι τουλάχιστον τις 10 Αυγούστου.

Η κ. Βελκουλέσκου προτού αναχωρήσει για την Αθήνα έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία προήδρευσε η Κριστίν Λαγκάρντ και εκ των εισηγητών ήταν και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν.

Ο κ. Τόμσεν παρουσίασε ένα έγγραφο 20 σελίδων στο ΔΣ σχετικά με τα όσα συνέβησαν με την Ελλάδα το τελευταίο έτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο αυτό γίνεται σκληρή κριτική κατά της Αθήνας γεγονός που έκανε τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο να το αντικρούσει με επιχειρήματα.

Ο Π. Τόμσεν αναφέρει πως υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης και πως η κυβέρνηση δεν ήταν αξιόπιστη και θέτει τα εξής κριτήρια για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα: Ισοζύγιο πληρωμών Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές Βιώσιμο χρέος Προοπτική ανάπτυξης

Ο κ. Τόμσεν απέφυγε να τοποθετηθεί για το εάν τα κριτήρια αυτά πληρούνται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και πρόσθεσε ότι το Ταμείο αποφάσισε να μεταβεί η αποστολή στην Αθήνα για να βρει τα απαιτούμενα στοιχεία και κατόπιν να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι χρειάστηκε τρεις ώρες για να πείσει τον έλληνα Πρωθυπουργό πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στη συμφωνία και τόνισε ότι τα κατάφερε μόνο όταν ο Αλέξης Τσίπρας αντιλήφθηκε πως το Ταμείο αποτελεί αντίβαρο έναντι των Ευρωπαίων και «σύμμαχος» της Ελλάδας στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.