Αναπροσαρμογές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αλλά χωρίς να αλλάζει ο στόχος για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ φέτος εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές φέρνουν νέες επιβαρύνσεις για μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο προκειμένου να υπάρξουν ελαφρύνσεις στους πολύ μικρούς ιδιοκτήτες.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις που έκανε χθες για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, το υπουργείο μελετά μετακύλιση φορολογικών βαρών στα υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας στα οποία επιβάλλεται σήμερα εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος (για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ).

«Θα δούμε τι ακριβώς ποσό θα παίρνουμε από τον έναν φόρο και τι από τον άλλον, είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή το συζητάμε και στο υπουργείο Οικονομικών, και το συζητάμε και με τους θεσμούς» είπε ο Τρ. Αλεξιάδης τονίζοντας ότι δεν αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος του φόρου.

ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος είναι απολύτως βέβαιο πλέον ότι θα επιβληθούν με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα αλλάξουν έως το τέλος του έτους ή η αναπροσαρμογή τους παραπέμπεται στο 2016. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με τη συμφωνία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι και το 2016, ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές, ο ΕΝΦΙΑ θα αποδώσει και πάλι 2,650 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ. Κατά τα λοιπά, ο Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε χθες την άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών (πιλοτικά ενδεχομένως η εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει από τα νησιά) με τη ΓΓΔΕ σε συνδυασμό με κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος καθώς και επέκταση του συστήματος επίδοσης ηλεκτρονικών κατασχετηρίων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν άλλωστε οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού, Τρ. Αλεξιάδης και Κ. Σαββαΐδου έχουν συναποφασίσει σχέδιο για 1.000 μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ στο υπουργείο και για ανάκληση των αποσπάσεων 300 εργαζομένων.

Επιπλέον προωθείται σχέδιο να κλείνουν οι Εφορίες ορισμένες ημέρες της εβδομάδας για το κοινό ώστε να απελευθερωθούν υπάλληλοι οι οποίοι θα ασχολούνται με ελέγχους και αυστηρές ποινές για όσους εντοπίζονται με ταμειακές μηχανές – μαϊμού.

Ο υπουργός ανέδειξε τις ευθύνες, πέραν των καταστηματαρχών που χρησιμοποιούν πειραγμένες ταμειακές μηχανές, και των λογιστών αλλά και των πωλητών τους.

Προανήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία με αυστηροποίηση των διατάξεων για όσους κλέβουν με αυτόν τον τρόπο τον ΦΠΑ και τους απείλησε με διαρκή εγγραφή στις μαύρες λίστες των φοροφυγάδων.