Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν μπει για τα καλά οι συμβάσεις των πρατηρίων υγρών καύσιμων με τις εταιρείες εμπορίες.

Η Επιτροπή με απόφασή της ζητά αλλαγές στις συμβάσεις των εταιριών με τα πρατήρια προκειμένου να εξαλειφθούν πρακτικές που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και ήδη εννέα εταιρείες δεσμεύτηκαν να προσαρμόσουν τους σχετικούς όρους των συμβάσεων.

Τις δεσμεύσεις ανέλαβαν οι εταιρίες «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (πρώην ΒΡ Hellas), «ΕΚΟ ΑΒΕΕ», «AVINOIL Α.Β.Ε.Ν.Ε.Π.», «CORAL ΑΕ» (πρώην Shell Hellas), «CYCLON ΕΛΛΑΣ ΑΕ», «ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΕ», «AEGEAN OIL», «MAMIDOIL – JETOIL ΑΕ» και «ΡΕΒΟΙΛ ΑΕΕΠ».

Ειδικότερα η Επιτροπή με έρευνα τις εξέτασε την πρακτική των εταιριών να μισθώνουν το οικόπεδο-πρατήριο από τον πρατηριούχο ή συνδεδεμένο με αυτόν πρόσωπο, ταυτόχρονα να συνάπτουν σύμβαση εμπορικής συνεργασίας με τον πρατηριούχο και με την ίδια αυτή σύμβαση (ή με ξεχωριστό ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης ακινήτου) να υπεκμισθώνουν στη συνέχεια το ακίνητο στον ίδιο πρατηριούχο για χρόνο άνω της πενταετίας ( ή σε αορίστου χρόνου διά σιωπηρής παρατάσεως).

Όπως προέκυψε οι συμβάσεις με τη μέθοδο μίσθωσης και υπεκμίσθωσης δημιουργούσαν προβλήματα στον ανταγωνισμό διότι όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού «περιορίζουν υπέρμετρα τη συμβατική ελευθερία του πρατηριούχου, στεγανοποιούν την αγορά λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων και περιορίζουν έτσι την είσοδο ή επέκταση (νέων) ανταγωνιστών στην αγορά».

Μετά την παρέμβαση της Επιτροπής οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι εταιρίες είναι:

-Να απέχουν στο μέλλον από τη σύναψη συμβάσεων τέτοιου τύπου (με μεγαλύτερη της πενταετίας διάρκεια)

– Να προβούν στη σταδιακή λήξη της ισχύος των εν λειτουργία συμβάσεων, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σε συνάρτηση με το χρόνο σύναψης τους, με στόχο τη διασφάλιση τόσο της ανεξαρτησίας λήψης των επιχειρηματικών αποφάσεων των αντισυμβαλλόμενων πρατηριούχων, όσο και των ενδεχόμενων εύλογων οικονομικών απαιτήσεων των εταιριών εμπορίας, και

– Να ενημερώσουν τους αντισυμβαλλόμενους πρατηριούχους για το χρόνο και τη διαδικασία λύσης των επίμαχων συμβάσεων.