Νέα δέσμη μέτρων πριν από την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου ζητούν ξεκάθαρα πλέον οι δανειστές, ενώ η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται εκτός από τα 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, στην πρώτη εκταμίευση να περιληφθεί επιπλέον ρευστότητα για να πέσει χρήμα στην αγορά με εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει τα δόντια του και βάζει σε πρώτο πλάνο τα εργασιακά στέλνοντας μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αλλά ούτε τον μειωμένο κατώτατο μισθό που ισχύει για τους νέους, να μην ακυρώσει ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για ομαδικές απολύσεις και απεργίες.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε χθες ότι αναμένονται νέες μεταρρυθμίσεις από τις ελληνικές Αρχές ώστε να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση από τον ESM, σημειώνοντας πως «αυτό ακριβώς συζητείται τώρα». Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, επιμένει ότι «ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ούτε στις δύο επιστολές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM υπήρξε η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων».

Πράγματι, στη συμφωνία περιγράφονταν δύο δέσμες προαπαιτούμενων μέτρων, οι οποίες με βάση τις δηλώσεις της Αντρέεβα εκπληρώθηκαν ικανοποιητικά. Η συμφωνία όμως, κατά την εκπρόσωπο, περιέγραφε τα προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαδικασιών για τη σύναψη του νέου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης και όχι για την πρώτη εκταμίευση δόσης, η οποία πάγια συνοδεύεται από προαπαιτούμενα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΣΗ. Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα (αναμένονται την Πέμπτη) θα περιλαμβάνει και τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο πριν από την εκταμίευση της 20ής Αυγούστου, ώστε να καλυφθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Εκτός αν η κυβέρνηση καταφέρει τελικά να αποκρούσει τις πιέσεις.

Επί του παρόντος, πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών βάζουν στο τραπέζι των προαπαιτουμένων το θέμα αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών (ενδεχομένως με σχετικά ηπιότερες παρεμβάσεις για κατάργηση των επιστροφών στο ντίζελ και όχι άμεσες αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος), ενώ υποδεικνύουν ως δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης αυτά που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων για μία σειρά θεμάτων, από τα δημοσιονομικά και το συνταξιοδοτικό έως τις αγορές προϊόντων και τα εργασιακά.

Στα εργασιακά, οι προθέσεις του ΔΝΤ περιγράφονται με σαφήνεια στην έκθεση –συνολικά για την ευρωζώνη –η οποία συντάχθηκε στις 10 Ιουλίου και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μεγάλο μέρος των προβλέψεων της έκθεσης επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Το Ταμείο καλεί την ευρωζώνη σε εγρήγορση θεωρώντας ότι μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής οι κίνδυνοι ελληνικού ατυχήματος έχουν μειωθεί, αλλά παραμένει το ρίσκο. «Περαιτέρω επεισόδια ουσιαστικής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αποκλειστούν».

Μάλιστα το ΔΝΤ καλεί την ευρωζώνη και την ΕΚΤ να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να αντιδράσουν άμεσα εξουδετερώνοντας τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Μεταξύ των άλλων, καλεί την ΕΚΤ σε ετοιμότητα ακόμα και να επανεξετάσει το εύρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.