Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων άφησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να οδηγήσει σε «σημαντική» μείωση του χρέους.

«Αυτή η δυνατότητα τεχνικά υπάρχει. Παραμένουμε όμως στη δήλωση που κάναμε. Είναι ένα στοιχείο το οποίο μπορεί κανείς να το λάβει υπόψη του, αλλά δεν θα είναι η λύση εάν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αξίας (του χρέους)», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και επανέλαβε ότι το «κούρεμα» χρέους δεν επιτρέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε δε ότι η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν γνωστή κατά την συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου και της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, άλλωστε, όπως είπε, ήταν παρούσα η ίδια η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ δεν επρόκειτο για καινούργια αξιολόγηση.

«Το ΔΝΤ έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για την συμμετοχή του σε προγράμματα βοήθειας, ότι δηλαδή πρέπει να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του χρέους. Υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες να επιτύχει κανείς την βιωσιμότητα χρέους. Μια τέτοια θεωρητική δυνατότητα είναι το «κούρεμα», το οποίο, όπως είναι γνωστό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατό, με βάση το άρθρο 125 της Συνθήκης της ΕΕ. Σε όλα τα προγράμματά μας στα οποία συμμετέχει το ΔΝΤ επιλέξαμε για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους την προσέγγιση της δημοσιονομικής βάσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι σε άλλες χώρες αυτό λειτούργησε.

«Και στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του περασμένου έτους βλέπαμε ότι μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους, αλλά τους τελευταίους έξι μήνες η κατάσταση επιδεινώθηκε. Συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε ότι και στην Ελλάδα αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι επιτυχής, δηλαδή να δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – και με το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων ως νέο εργαλείο, το οποίο μπορεί να στηρίξει την βιωσιμότητα χρέους», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις και μόνο στο τέλος τους θα μπορέσουμε να απαντήσουμε οριστικά και σοβαρά στην ερώτηση εάν υπάρχει βιωσιμότητα χρέους».

Ερωτηθείς αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι το μόνο που αρνείται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι το Βερολίνο δεν είναι μόνο του σε αυτό το θέμα στο Eurogroup. «Αντιθέτως, οι κανόνες της ευρωζώνης έχουν αποφασιστεί από όλα τα 19 κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και λένε ότι ένα ‘κούρεμα’ αποκλείεται». Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ συμπλήρωσε: «Δεν είναι σωστό ότι ένας εκ των θεσμών τάχθηκε στην πλευρά της Ελλάδας.

Όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και αυτό αποδεικνύεται από τον τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, τα οποία δόθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 και από την προθυμία των εταίρων να κλείσουν την συμφωνία για την πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα γ’ πρόγραμμα βοήθειας».

Νωρίτερα, ο κ. Γιέγκερ είχε δηλώσει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τα IOUs για τη χρηματοδότηση-γέφυρα που χρειάζεται η Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν συνιστούν «μίνι Grexit», αλλά ένα τεχνικό εργαλείο το οποίο εχει χρησιμοποιηθεί και αλλού, όπου υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην Καλιφόρνια.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση αποπληρωμής στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και συνεχίζει να έχει καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ. Πρώτα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ διότι είναι ο πρωταρχικός δανειστής. Το ερώτημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε ρευστότητα για αυτές τις πληρωμές. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, π.χ. η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει χρεόγραφα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής ώστε να ελευθερώσει πόρους για τις εξωτερικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ρευστότητα και οι συζητήσεις τρέχουν σήμερα στο Eurogroup. Δεν θέλω να τις προκαταλάβω και η δική μας πρόθεση είναι να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.