Στην επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δημοσιοποιήσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους λίγες ημέρες πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα αναφέρθηκε χθες Τετάρτη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από το βήμα εκδήλωσης του Ινστιτούτου Brookings.

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που ασκήθηκε σε βάρος του ΔΝΤ, ότι η έκθεση αξιοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να κερδίσει το δημοψήφισμα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως η δημοσιοποίησή της έγινε για λόγους διαφάνειας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega Μιχάλη Ιγνατίου η επικεφαλής του ΔΝΤ ανάφερε τα εξής:

«Ο λόγος που δημοσιεύσαμε τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους ήταν διότι μία ανάλυση δύο σελίδων αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα την οποία οι Έλληνες πολίτες συμβουλεύονταν για να καθορίσουν τη στάση τους στο δημοψήφισμα.

»Αυτή είχε παραχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και για όσους γνωρίζετε το ΔΝΤ, δεν είναι αυτός ο τυπικός τρόπος με τον οποίο εμείς ετοιμάζουμε μία ανάλυση βιωσιμότητας.

»Θεωρήσαμε λοιπόν ότι θα ήταν ειλικρινές και διαφανές να δημοσιοποιήσουμε επίσης τη δική μας ανάλυση, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτή».

Αιχμηρή ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ για το πώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ευρωπαίοι αξιοποίησαν την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χρησιμοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές με το ίδιο ταλέντο και επιτυχία και είμαστε περήφανοι που βλέπουμε μία μελέτη βιωσιμότητας του χρέους να μπορεί να γίνει το πιο περίεργο έγγραφο προπαγάνδας στο κόσμο και να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης και από τις δύο πλευρές», είπε.