Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να προκαλέσει συνολικό πλήγμα 1,4 τρισ. δολαρίων σε μελλοντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις, σύμφωνα με τη νομική φίρμα Baker & McKenzie.

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα προκαλούνταν αν ένα Grexit ήταν άτακτο. Μια τέτοια εξέλιξη θα έβαζε άμεσα φρένο σε ντιλ αξίας τουλάχιστον 250 δισ. δολαρίων που αναμένεται να συναφθούν του χρόνου στην Ευρώπη, χωρίς να περιλαμβάνονται μάλιστα ντιλ στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια μελέτη που βασίζεται σε μοντέλο της Oxford Economics.

Η αβεβαιότητα που θα προκαλούσε ένα Grexit πιθανότατα θα μείωνε τις τιμές των μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών. Επίσης θα αύξανε το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία και θα μείωνε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, αναφέρει η έκθεση.

Αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο ενός άτακτου Grexit, τότε θα μπορούσαν να δεχτούν επιπλέον πλήγμα συμφωνίες και στις ΗΠΑ και στην Κίνα, με αποτέλεσμα να χαθούν ντιλ που υπολογίζονταν ότι θα γίνονταν στις δύο αυτές χώρες. Το ύψος των ντιλ που εκτιμάται ότι μπορεί να ακυρωθούν σε ΗΠΑ και Κίνα υπολογίζεται σε άλλα 700 δισ. δολάρια έως το 2020.

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και η όλη διαδικασία γίνει με διαχειρίσιμο τρόπο, τότε οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες την ίδια αυτή πενταετή περίοδο. Σε αυτή την περίπτωση, τα ντιλ θα ήταν λιγότερα μόλις κατά 2%.

Παρά την ανησυχία που υπάρχει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, πάντως, οι επιχειρηματικές συμφωνίες αναμένεται φέτος να συνεχίσουν να κλείνουν με γοργούς ρυθμούς. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν σε ολόκληρο τον κόσμο τα 3 τρισ. δολάρια. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή θα πρόκειται για τις περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές που έχουν καταγραφτεί από το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

© Bloomberg News