Να κάνει τα θαρραλέα και γενναιόδωρα βήματα που χρειάζονται προς την Ελλάδα και θα ωφελήσουν την Ευρώπη για τις επόμενες γενεές καλούν σήμερα την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σε ανοιχτή επιστολή τους πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Τομά Πικετί.

Τη δεκαετία του ’50 η Ευρώπη θεμελιώθηκε στηριζόμενη στην συγχώρεση των χρεών του παρελθόντος, κυρίως της Γερμανίας, επισημαίνουν στην ανοιχτή αυτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Nation».

«Σήμερα χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε και να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, να δώσουμε στην οικονομία χώρο αναπνοής για να ανακάμψει και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μειωμένο φορτίο χρέους σε μια μακροχρόνια περίοδο», υπογραμμίζουν.

«Τώρα είναι η ώρα για μια ανθρώπινη επανεξέταση του τιμωρητικού και αποτυχημένου προγράμματος λιτότητας των πρόσφατων ετών και για να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη μείωση των χρεών της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται πολύ στην Ελλάδα», επισημαίνουν.

«Το μήνυμά μας προς την γερμανίδα καγκελάριο είναι σαφές: σας ζητούμε να αναλάβετε αυτόν τον ζωτικής σημασίας ηγετικό ρόλο για την Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά και για τον κόσμο», υπογραμμίζουν, προειδοποιώντας την Μέρκελ ότι η ιστορία θα την θυμάται «γι’ αυτά που θα πράξει αυτήν την εβδομάδα».

Η λιτότητα που επιβάλει η Ευρώπη στον ελληνικό λαό απλώς δεν λειτουργεί και ο ελληνικός λαός είπε ηχηρά «όχι άλλο», προσθέτουν στην επιστολή που δημοσιεύεται στο πλαίσιο μιας αίτησης της διεθνούς οργάνωσης Avaaz, με την οποία αξιώνεται να δοθεί τέλος στο αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα και την έχουν υπογράψει περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι.

Όπως ήξερε ο περισσότερος κόσμος ότι θα συμβεί, οι οικονομικές απαιτήσεις της Ευρώπης συνέτριψαν την ελληνική οικονομία, οδήγησαν σε μαζική ανεργία, σε μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιδείνωσαν πολύ περισσότερο την κρίση εξωτερικού χρέους, σημειώνουν, με τεράστιο αντίκτυπο σε ανθρωπιστικό επίπεδο – το 40% των παιδιών ζει τώρα σε συνθήκες φτώχειας, αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα και η ανεργία των νέων βρίσκεται κοντά στο 50%.

«Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η κακή λογιστική προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων βοήθησαν στην δημιουργία του προβλήματος χρέους», επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για λιτότητα.

«Έκοψαν τους μισθούς, έκοψαν τις κυβερνητικές δαπάνες, πετσόκοψαν τις συντάξεις, ιδιωτικοποίησαν και απελευθέρωσαν την αγορά και αύξησαν τους φόρους», αναφέρουν.

Όμως τα προγράμματα προσαρμογής εξυπηρέτησαν μόνο στο να φέρουν μια Μεγάλη Ύφεση. «Το φάρμακο που συνταγογράφησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες προκάλεσε αιμορραγία στον ασθενή, δεν θεράπευσε την αρρώστια», επισημαίνουν.

Και «τώρα ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση», όπως τονίζουν, «να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει την σκανδάλη», αλλά δυστυχώς «η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνον το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη», παράπλευρη απώλεια θα είναι και η ευρωζώνη ως «φάρος ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας», ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειες στον κόσμο.

«Όλοι μαζί καλούμε την καγκελάριο Μέρκελ και την τρόικα να εξετάσουν μια διορθωτική πορεία, να αποφύγουν μια περαιτέρω καταστροφή και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», καταλήγουν.

Την επιστολή υπογράφουν οι οικονομολόγοι: Χάινερ Φλάσμπεκ, Τομά Πικετί, Τζέφρι Ντ. Ζακς, Ντάνι Ρόντρικ, Σάιμον Ρεν-Λιούις.