Ενα είναι το καυτό θέμα στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους της Ελβετίας: μετά την κατάργηση του ανώτατου ορίου διακύμανσης του φράγκου έναντι του ευρώ, ποια εργαλεία έχει πλέον η κεντρική τράπεζα της χώρας (SNB) για να αποτρέψει μια νέα καταστροφική άνοδο του εθνικού νομίσματος;

Η μεγάλη ανησυχία της χρηματοπιστωτικής κοινότητας είναι ότι το ισχυρό φράγκο θα πλήξει καίρια τις εξαγωγές της χώρας. Το δράμα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τους παγκόσμιους πολέμους στις ισοτιμίες, όπου κάθε χώρα προσπαθεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, αυξάνει τη φυγή κεφαλαίων προς το ασφαλές καταφύγιο του ελβετικού φράγκου.

Το άλμα του φράγκου έχει καταστρέψει τις εξαγωγές της χώρας, όπως τα ρολόγια, κάνοντας τα εγχώρια προϊόντα πολύ πιο ακριβά. Οι πωλήσεις Ρόλεξ και άλλων ρολογιών αναλογούν στο 10% των εξαγωγών της χώρας. Η σχέση μεταξύ ΑΕΠ και πωλήσεων ρολογιών και άλλων προϊόντων όμως δεν είναι η μόνη σημαντική. Μπορεί μάλιστα η μείωση στις πωλήσεις ρολογιών να οφείλεται εν μέρει στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κίνα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση που ανησυχεί τους Ελβετούς. Εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ –η λεγόμενη Υπερατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ή ΤΤΙΡ –το ΑΕΠ της Ελβετίας μπορεί να χάσει έως 0,5%. Εάν από την άλλη πλευρά συμμετάσχει στο ΤΤΙΡ η Ευρωπαϊκή Ενωση Ελεύθερου Εμπορίου, που περιλαμβάνει χώρες όπως η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία, το ΑΕΠ της Ελβετίας θα μπορούσε να αυξηθεί έως 2,9% δείχνει μελέτη της World Trade Institute.

Με την SNB να είναι πρακτικά αδύναμη να μεταβάλλει την πορεία του φράγκου και με την ύφεση να πλησιάζει, η Ελβετία πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

© Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg