Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε ομόλογα επιχειρήσεων που έχουν κρατική εγγύηση στη λίστα του χρέους που θα μπορεί να αγοράζει στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ανάμεσα στα ομόλογα εταιρειών που θα μπορεί πλέον να αγοράζει η ΕΚΤ βρίσκονται αυτά των ιταλικών εταιρειών κοινής ωφέλειας Enel, Snam και Terna. Οι τιμές των ομολόγων αυτών έκαναν ράλι ανόδου σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα θέλει να ρίξει στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά 1,1 τρισ. ευρώ για να τονώσει τον δανεισμό, σε μια χρονική περίοδο που η κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές όλης της ηπείρου.

Από τον περασμένο Οκτώβριο η ΕΚΤ έχει αγοράσει καλυμμένες ομολογίες, ABS και κρατικό χρέος ύψους άνω των 295 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα διαθέσιμα στοιχεία ενεργητικού που θα μπορεί να αγοράζει δείχνοντας ότι έχει και άλλα πολεμοφόδια να χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ελλάδα ανέφερε ο Αλμπέρτο Γκάλο, αναλυτής της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο. Μέχρι τώρα οι αγορές επικεντρώνονταν γύρω από κρατικές εταιρείες, αλλά αυτές μπορούν τώρα να επεκταθούν και σε ομόλογα άλλων ισχυρών επιχειρήσεων πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο να προχωρά σε ποσοτική χαλάρωση ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα. Οι αγορές αυτές θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Η τράπεζα είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι αγορές ομολόγων μπορεί να επεκταθούν εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η Enel ελέγχεται από το ιταλικό Δημόσιο σε ποσοστό 25,5% όπως επίσης η Snam και η Terna με 28,9% και 29,9% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει εξετάσει το Bloomberg.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για διεύρυνση των ομολόγων που θα μπορεί να αγοράζει στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης προκάλεσε έκπληξη στην αγορά που δεν περίμενε την ανάληψη νέας δράσης τόσο γρήγορα. Αναλυτές εκτιμούν ότι με τη διεύρυνση της αγοράς των ομολόγων από την ΕΚΤ οι υπόλοιποι επενδυτές αναμένεται τώρα να στραφούν σε άλλες επενδύσεις που θα έχουν μεγαλύτερο ρίσκο σε μια προσπάθεια να κερδίσουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

© Bloomberg News