Καταιγισμό προβλημάτων από την ακύρωση παραγγελιών στο εξωτερικό, την πληρωμή με μετρητά για το 100% των εισαγόμενων ειδών, και τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων προς τους έλληνες και ξένους πελάτες τους, αντιμετωπίζουν πλέον από σήμερα μετά την επιβολή capital controls οι ελληνικές επιχειρήσεις, που ψηφίζουν πάντως καθολικά υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

Σφίγγοντας σαν θηλιά γύρω από το λαιμό των επιχειρήσεων, οι πρώτες επιπτώσεις από την επιβολή capital controls έχουν σαν θύμα την βαριά πληγωμένη φερεγγυότητά τους που πλέον αμφισβητείται ολοκληρωτικά.

Το κλίμα που μεταφέρουν έλληνες επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με το εξωτερικό είναι ότι ενημερώνονται από τους προμηθευτές τους πως ακόμη και οι περιορισμένες σε χρόνο και χρήμα πιστώσεις που τους παρέχουν σήμερα για εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών, σταματούν. Από το 30% ως 60% του κόστους αγοράς που αναγκάζονταν να καταβάλλουν σε μετρητά, το ποσοστό αυτό θα φτάσει πλέον το 100%. Αυτό που ήταν καθεστώς τόσο καιρό για τις μικρές θα πλήξει πλέον και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το σοκ για την αγορά και τις επιχειρήσεις ήταν τεράστιο, όπως και για τους ξένους πελάτες τους. Είναι προφανές πως όποια επιχείρηση δεν έχει χρήματα στο εξωτερικό θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Εξ ου και μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού κοινό μυστικό είναι πως οι μεγαλύτερες έχουν εμβάσει μαζικά κεφάλαια στο εξωτερικό.

Σε πλεονεκτικότερη θέση θα βρεθούν επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό (π.χ. Coca-Cola, Βιοχάλκο, ΦΑΓΕ, κ.ά) ή οι ξένες πολυεθνικές που μπορούν να χρηματοδοτούν με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη άνεση τις θυγατρικές τους

Ανοίγοντας όμως τα σύνορα του οικονομικού παραλογισμού, πέραν των τεραστίων προβλημάτων που θα προκαλέσουν τα capital controls στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, υπάρχουν και άλλα θύματα. Από τα νέα κρούσματα ακύρωσης παραγγελιών από το εξωτερικό, την αδυναμία πλέον διασφάλισης εξαγωγικών επιπτώσεων, και το φόβο αναστολής μεγάλων προγραμματισμένων επενδύσεων από ελληνικούς και ξένους ομίλους.

«Η καθημερινή λειτουργία της αγοράς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα. Πανικόβλητοι επικοινωνούν μαζί μου προμηθευτές μας, ρωτώντας με πως θα μπορούμε από σήμερα να τους πληρώσουμε», διαμηνύει ο διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου Μαθιός Ρήγας που δεν κρύβει την ανησυχία του για τις από εδώ και πέρα επενδύσεις στον Πρίνο. «Ψηφίζουμε Ευρώπη, κλείστε συμφωνία τώρα», διαμηνύει από τη πλευρά της με ψήφισμα και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος.

Παράλληλα, οι ρήτρες αλλαγής νομίσματος που εδώ και καιρό έχουν επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό των συναλλαγών τους με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες οι ξένοι προμηθευτές τους ώστε να διασφαλίσουν τα κεφάλαια τους, επεκτείνονται. «Η εμπιστοσύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό βρίσκεται πλεόν στα τάρταρα», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του βιομηχανικού κόσμου.