Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις στις ΗΠΑ και η ξηρασία στην Ευρώπη και στον Καναδά οδήγησαν την εβδομάδα που πέρασε στο μεγαλύτερο ράλι που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια στις τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού. Οι αυξήσεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για άνοδο των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια βάση. Επίσης προβλέπονται έντονες διακυμάνσεις στις τιμές, προκαλώντας ανησυχία στην αγορά.

Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην αγορά του Σικάγου κατά 15% και πλέον αναμένεται η ανοδική αυτή τάση να συνεχιστεί. Οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν στην αγορά του Παρισιού κατά 9,4%.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αυξήσεις από το 2012. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο κατέγραψαν επίσης και οι τιμές της σόγιας.

Αυτό το διάστημα οι παίκτες της αγοράς δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλη ζημιά θα προκαλέσει στις σοδειές ο καιρός που είναι αντίθετος από τον επιθυμητό και για τον λόγο αυτόν πολλοί επενδυτές προχωρούν σε αγορές υπό το καθεστώς πανικού ανέφερε ο Γκόρντον Λιν, πρόεδρος της Linn & Associates στο Σικάγο.

Σε πολλές περιοχές στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ σημειώθηκαν πολύ έντονες βροχοπτώσεις, όπως και στο Ιλινόι. Το αμερικανικό σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια που θεωρούνται ως πολύ υψηλής ποιότητας έχουν παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση, που τώρα αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Αντίθετα, οι σοδειές σε χώρες όπως είναι η Γαλλία και ο Καναδάς επηρεάστηκαν αρνητικά από την ξηρασία. Οπως ανέφερε η Commodity Weather Group LLC, η Ευρώπη και ο Καναδάς θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα καθώς αναμένεται σημαντικά μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Ειδικά όσον αφορά τη Γαλλία αναμένεται ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες στις κεντρικές και νότιες περιοχές της, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη παραγωγή, θα ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου, όπως προβλέπει η Meteo-France. Εκεί παράγεται μεταξύ άλλων σιτάρι πολύ καλής ποιότητας.

Οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 22% από τις 5 Μαΐου. Σήμερα οι τιμές για παράδοση τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται στα 5,68 δολάρια ανά μπουσέλ. Το καλαμπόκι έχει φθάσει στο Σικάγο να πωλείται προς 3,925 δολάρια μπουσέλ, ενώ οι τιμές της σόγιας για παράδοση τον Νοέμβριο διαμορφώνονται στα 9,86 δολάρια ανά μπουσέλ.

© Bloomberg News