Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μείωσε τα επιτόκια δανεισμού η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία προχώρησε επίσης και σε μείωση των απαιτήσεων κεφαλαιακών αποθεμάτων για ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών των μετοχών αλλά και την έκδοση μεγάλου αριθμού ομολόγων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξελίξεις που μείωσαν σημαντικά τη ρευστότητα.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,85%. Πρόκειται για την τέταρτη μείωση των επιτοκίων από τον Νοέμβριο. Το επιτόκιο καταθέσεων διάρκειας ενός έτους μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2%.

Η νομισματική αυτή χαλάρωση πραγματοποιείται μετά τη βουτιά που σημείωσε για δύο συνεχείς εβδομάδες το χρηματιστήριο της χώρας. Η βουτιά αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ένταση από τον Δεκέμβριο του 1996. Από τις 19 Ιουνίου οι τιμές των κινεζικών μετοχών έχουν υποχωρήσει κατά 19%. Την ίδια στιγμή, μπορεί η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις να σταθεροποιήθηκαν στην Κίνα τον Μάιο, αλλά οι επενδύσεις κατέγραψαν νέα μείωση –σημάδι που δείχνει αδυναμία στις επενδύσεις για υποδομές.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ έχει θέσει το 7% ως στόχο ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας για το 2015. Ακόμη και εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, μια ανάπτυξη της τάξης του 7% θα είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από το 1990. Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την ανάπτυξη σε όσο το δυνατό υψηλότερα επίπεδα αλλά και να εφαρμόσει ταυτόχρονα σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Η κίνηση αυτή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) έρχεται να προστεθεί στη νομισματική χαλάρωση στην οποία προχώρησαν πρόσφατα η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να δανείζουν, επειδή δεν έχουν πια υποχρέωση να διατηρούν τόσο αυξημένα κεφαλαιακά αποθέματα.

© Bloomberg News