Κόκκινη γραμμή τράβηξε το Eurogroup στο πρόγραμμα , με το οποίο η ευρωζώνη στήριζε χρηματοδοτικά την Ελλάδα, αποφασίζοντας ότι δεν θα παραταθεί μετά την Τρίτη το βράδυ που λήγει η ισχύς του, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρός του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Την ίδια ώρα, συνεδρίαση του διοικητικού της Συμβουλίου , προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συνεδρίαση θα κρίνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τις επόμενες μέρες. Όπως επεσήμανε η ανακοίνωση, « η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Η διακοπή του προγράμματος σημαίνει ότι η τελευταία του δόση δεν θα εισπραχθεί από την Ελλάδα , η οποία την Τρίτη πρέπει να πληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1,6 δισ ευρώ.

Με 18 υπουργούς εναντίον ενός, του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως είπε ο κ. Ντεϊζελμπλουμ, το Eurogroup αποφάσισε ότι «όσο λυπηρό κι αν είναι το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδι και θα εκπνεύσει».

Μάλιστα, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών , εκφράζοντας σαφή δυσαρέσκεια για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, προανήγγειλε δύσκολες εξελίξεις όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ακόμη κι αν το αποτέλεσμα είναι «ναι», είπε, δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί οποιοδήποτε πρόγραμμα, δεδομένου ότι για να πετύχει , η κυβέρνηση που το εφαρμόζει πρέπει και να το πιστεύει. Αλλιώς, αν δεν το πιστεύει, όπως η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, θα έχει ελάχιστη αξιοπιστία.

Σε περίπτωση που θα ψηφίσει «όχι» ο λαός, ο κ. Ντεϊζελμπλούμ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και άφησε να εννοηθεί ότι οι κίνδυνοι εξόδου απο το ευρώ θα ειναι υπαρκτοί.Ακόμη διερωτήθηκε πως θα επιζήσει το κράτος, χωρίς τη στήριξη του προγράμματος.

Ο κ. Ντέϊζελμπλούμ επιβεβαίωσε αυτό που είχε πεί νωρίτερα κοινοτικός αξιωματούχος, οτι δηλαδή ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις για τη βελτίωση της πρότασης των θεσμών, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για το δημοψήφισμα. Η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε τις βελτιώσεις και αποχώρησε από τη συζήτηση και αργότερα μάθαμε γιατί, είπε.

Ο κ. Ντεϊζελμπλούμ άφησε ανοιχτό το τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Eurogroup επανήλθε σε συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσει το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα ανακύψουν, χωρίς τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη.

Μαξίμου: Εστειλαν την Πέμπτη τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως «ο κ. Ντεϊισελμπλούμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών. Σήμερα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις!

Όλη η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μάλιστα τη Δευτέρα στο ΕuroSummit θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση.

Οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις παράλογες που δεν θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση. Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν.

Ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπεια του απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Δεν μας πρότειναν μια βιώσιμη συμφωνία», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα πέρναγε από την ελληνική Βουλή.

Λίγο μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, η οποία αποφάσισε τη μη επέκταση του προγράμματος πέραν της 30ής Ιουνίου, ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να δεχτεί υφεσιακά μέτρα.

Βαρουφάκης: Ύστατη ευκαιρία για συμφωνία την Τρίτη

Η απόρριψη της παράτασης προκαλεί μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία τoυ Eurogroup τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Συμπλήρωσε επίσης ότι αν υπάρξει συμφωνία και σύγκλιση έως την Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν τη συμφωνία.

Ο Γ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η απόφαση να μην μετάσχει η Ελλάδα στη συνέχεια της σημερινής εξέλιξης του Eurogroup ήταν του Γερούν Ντέϊσελμπλούμ.

Όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση στο πρόγραμμα για την Ελλάδα πέραν της 30ης Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες χωρίς την παρουσία του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντεϊισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τις υποχρεώσεις της σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί γοργά μέσα σε ένα μήνα αν δεν υπάρχει πρόγραμμα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ευρωζώνης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης συνεδρίασης των 18 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση των 18 υπουργών επικεντρώθηκε στα ισχυρά εργαλεία του EFSF και του ΕSM, που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη, καθώς και σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Eurogroup για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν από λίγα χρόνια και οι χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική στήριξη έκαναν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε και σήμερα η κατάστασή τους έχει σταθεροποιηθεί.

Στη συνέχεια, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική βοήθεια των Θεσμών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τόνισε, επίσης, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες, ανά πάσα στιγμή, να στηρίξουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι το Eurogroup παρακολουθεί από κοντά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και πως αν χρειαστεί, είναι έτοιμο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση.

Τέλος, ερωτηθείς γιατί ο Γ. Βαρουφάκης δεν συμμετείχε στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, o Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποχώρησε μόνος του. «Η πόρτα είναι ανοιχτή» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση και διέκοψε τις συνομιλίες με πολύ αρνητικό τρόπο. «Η διαδικασία με την Ελλάδα δεν τελείωσε» σημείωσε ο ίδιος.

Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της ευρωζώνης προανήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι 18 υπουργοί της ευρωζώνης μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασής τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι 18 υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οι Θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη του τρέχοντος χρηματοδοτικού διακανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Ελλάδα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

»Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει συμβάλει στο να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης, την εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, ενώ καταφέραμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας. Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης.

»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει τις δράσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει, υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και σύμφωνα με το καταστατικό της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παραμένουν ισχυρά και απολαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή μας, όπως πάντα.

»Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

»Τονίζουμε ότι η λήξη του οικονομικού διακανονισμού του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς την προοπτική μιας συμφωνίας στη συνέχεια, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Ευρωομάδα θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, εφόσον χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδα ως μέλους της ζώνης του ευρώ.

»Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη του οικονομικού διακανονισμού με τον ΕΤΧΣ.

[Η δήλωση αυτή εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, εκτός από την Ελλάδα]»

Ν. Παππάς: Δεν σταματά το δημοψήφισμα

Στην Αθήνα ωστόσο,ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς δήλωσε πως«τίποτα, ακόμη και η απόσυρση της πρότασης των δανειστών, δεν σταματάει το δημοψήφισμα».

«Το καλύτερο θα ήταν να μας καλέσουν και πάλι οι εταίροι για να μας κάνουν μια πρόταση που θα ήταν βιώσιμη για τη χώρα και όχι καταστροφική», ανέφερε ο κ. Παπάς ενώ σε άλλη ερώτηση αν βλέπει να οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, τόνισε:

«Δεν πιστεύω σε αδιέξοδο.Δεν βλέπω κάποιον να θέλει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα».

Την ίδια ώρα, το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες περιέγραψε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσλεμπλούμ. «Η κατάσταση είναι θλιβερή».Ο Ντεϊσελμπλουμ ανέφερε ότι υπήρξε έκπληξη από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα.

Όπως είπε, η ελληνική πλευρά, προφανώς απορρίπτει την πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί, ενώ ο πρωθυπουργός δίνει μια αρνητική συμβουλή στον ελληνικό λαό. Συνεχίζοντας, ο Ντεϊισελμπλουμ χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, με αυτήν της την απόφαση κλείνει τις πόρτες σε περαιτέρω συνομιλίες