Σύνδεση Ιντερνετ μέσω του Διαστήματος είναι το νέο όνειρο του γνωστού εφευρέτη και επενδυτή Elon Musk. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla ζήτησε προ μηνός άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει οκτώ πειραματικές δορυφορικές δοκιμές στο Διάστημα. Οι δορυφόροι θα είναι εξοπλισμένοι με κεραίες και θα είναι σε θέση να στείλουν το σήμα του Διαδικτύου πίσω στη Γη.

Αλλά ο Musk και η εταιρεία του SpaceX έχουν ανταγωνιστή. Ονομάζεται Greg Wyler και μέσω της εταιρείας του OneWeb θέλει κι αυτός να φέρει στη Γη σύνδεση Ιντερνετ από το Διάστημα.

Τόσο η μία όσο και η άλλη εταιρεία προσδοκούν τα επόμενα χρόνια να περικυκλώσουν τη Γη με χιλιάδες δορυφόρους που θα περιστρέφονται σε σχετικά χαμηλές τροχιές. Αυτοί οι δορυφόροι θα έχουν ως στόχο να μεταφέρουν σύνδεση Ιντερντ από το Διάστημα στη Γη παρέχοντας υψηλές ταχύτητες και σε χαμηλές τιμές όχι μόνο σε όσους βρίσκονται σε υφιστάμενα δίκτυα, αλλά παντού στον πλανήτη. Οι δορυφόροι θα είναι μικροί και αρκετά φθηνοί, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του εγχειρήματος. Ωστόσο, θα πρέπει να κερδίσουν τη μάχη με τη βαρύτητα μέσω των καυσίμων, τα οποία θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε εξάμηνο ή χρόνο. Η OneWeb πιστεύει ότι θα υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό της το 2019, ενώ και η SpaceX βάζει πάνω – κάτω το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Αλλά όπως γράφει το Bloomberg, σύνδεση Ιντερνετ από το Διάστημα υπάρχει ήδη. Απλά δεν το γνωρίζουμε επειδή η εταιρεία που το παρέχει, η O3b Networks, είναι μικρή, δεν διοικείται από κάποια διασημότητα τύπου Musk. Η O3b λειτουργεί ήδη ένα δίκτυο αποτελούμενο από 12 δορυφόρους που μεταφέρουν σήμα Ιντερνετ στη Γη τους τελευταίους μήνες.

© Bloomberg News