Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από το φθινόπωρο του 2015 που θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων για νέους ασφαλισμένους προβλέπεται στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, εκτός από τα μέτρα για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπου προβλέπεται ότι κανείς δεν θα συνταξιοδοτείται πριν τα 67 έτη το 2025.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι με σχέδιο νόμου από τον Οκτώβριο θα υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στις εισφορές και τις απολαβέςστο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μειώσεις στο ύψος των συντάξεων μέσω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης καθώς και αύξηση των εισφορών προς τον ΟΓΑ.

Όπως αναφέρεται στο ελληνικό κείμενο, «η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το βάρος των προσαρμογών θα είναι δίκαιο προκειμένου να διασφαλίζει ότι τα πιο ευπαθή νοικοκυριά θα προστατευθούν αποφεύγοντας, παράλληλα, την επιβάρυνση των επόμενων γενεών καθώς και ότι θα υπάρξει μια ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στις εισφορές και τα δικαιώματα ώστε να υπάρξουν κίνητρα για δηλωμένη εργασία και μεγαλύτερο σε διάρκεια εργασιακό βίο»’.

Σχετικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κλείνουν τα παράθυρα εξόδου στη σύνταξη, πριν τα γενικά όρια ηλικίας, δηλαδήμε μειωμένη στα 62 και με πλήρη στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα καθώς και μητέρες με προστατευόμενα μέλη που έχουν αναπηρίες.Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις ορίων ηλικίας αναμένονται για μητέρες με ανήλικα στο Δημόσιο και το ΙΚΑ, μισθωτούς με 35ετία μέχρι το 2012 που μπορούσαν νασυνταξιοδοτηθούν στα 58 ή στα 59, ελεύθερους επαγγελματίες με 35ετία μέχρι το 2012 που θα έφευγαν στα 60 αλλά και ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες με 25ετία μέχρι το 2012.

Oπως προβλέπεται στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για να δημιουργήσουν ισχυρά αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με τον ορισμό ποινών και με τηνσταδιακή εξάλειψη των κεκτημένων δικαιωμάτων των πρόωρων συντάξεωνπου θα εφαρμοστεί για όλους όσους βγαίνουν στη σύνταξη (εκτός για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με μητέρες με παιδιά με αναπηρία και ορισμένες λίγες επιλεγμένες κατηγορίες) μετά την 1η Ιανουαρίου 2016.

Μέσω προεδρικού διατάγματος που θα εφαρμοστεί άμεσα θα υπάρξει πρόβλεψη για την προοδευτική προσαρμογή των κανόνων πρόωρης συνταξιοδότησηςώστε το 2025 η συνταξιοδότηση όλων να γίνεται στα 67διατηρώντας ωστόσο τα θεμελιωμένα δικαιώματα.

Η πρόωρη αποχώρηση από το ασφαλιστικό ταμείο θα περιλαμβάνει ένα πέναλτι για την περίοδο μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ύψους 10% επιπλέον του υπάρχοντος 6%.

Τέλος σε δύο φάσεις και σε μια περίοδο τριών ετών θα γίνει και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Το 2015 η διαδικασία θα επικεντρωθεί στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε μια οντότητα και η πρώτη φάση της λειτουργικής ενοποίησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στόχος θα είναι η διασφάλιση περαιτέρω μειώσεωνσε λειτουργικά κόστη συνδεόμενη με την πιο αποτελεσματική διαχείριση όλων των πηγών των ταμείων, που περιλαμβάνει την εξισορρόπηση των αναγκών των «καλύτερων» οικονομικά και των «χειρότερών» οικονομικά ταμείων.

Η κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας θαολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον και θα ανταποκρίνεται στο νέο οργανόγραμμα του νέου και πιο ολοκληρωμένου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.