Ξεπέρασαν τους 800 οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ – έναντι του αρχικού σχεδίου για 600 αποχωρήσεις – που συμμετείχαν στο πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Οργανισμού, με συνολικό κόστος 110 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, την Τρίτη, στη διάρκεια παρουσίασης της στρατηγικής για τη φετινή χρονιά, τόνισε πως ο Οργανισμός ετοιμάζεται να προσλάβει 300 νέους εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι κατά την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει σε δίκτυα και υποδομές «νέας γενιάς» συνολικά 2 δισ. ευρώ (χωρίς τη δαπάνη για αγορά φάσματος στην κινητή τηλεφωνία), ενώ για την προσεχή τετραετία δρομολογεί επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΤΕ παρουσίασε το νέο εμπορικό σήμα της Cosmote, ενώ όπως τόνισε θα διατηρηθεί και το γνωστό εμπορικό σήμα του ΟΤΕ, παρά τη σχετική φημολογία.
Ο κ. Τσαμάζ προανήγγειλε το λανσάρισμα, από το ερχόμενο φθινόπωρο, των νέων συνδυαστικών υπηρεσιών (σταθερής, κινητής τηλεφωνίας, Ιντερνετ και τηλεόρασης) που ετοιμάζει ο ΟΤΕ, καθώς και τη νέα υβριδική υπηρεσία OΤΕ TV, που θα συνδυάζει την ποιότητα εικόνας του δορυφόρου με τη διαδραστικότητα του Διαδικτύου (π. χ. για τη δυνατότητα ενοικίασης ταινιών, κλπ).
Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, υποστηρίζοντας πως στο τέλος θα υπάρξει συμβιβαστική λύση.

«Δεν πιστεύω πως τα πράγματα θα πάνε τόσο άσχημα», είπε και τόνισε πως η κρίση επηρεάζει τα σχέδια του ομίλου καθώς η αγορά πιέζεται συνολικά.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Τσαμάζ, στάθηκε κυρίως στον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς και στη δράση των αμερικανικών ομίλων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις υποδομές των πρώην μονοπωλίων πραγματοποιούν σημαντικούς τζίρους και κέρδη, χωρίς ουσιαστικές επενδύσεις.
Για την ελληνική αγορά είπε, πως ο OΤΕ θα μπορούσε να συμμετέχει σε τυχόν περαιτέρω συγκέντρωση των εταιρειών του κλάδου, αλλά όπως συμπλήρωσε, «η ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) δεν πρόκειται να το επιτρέψει».
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της πιθανής εξαγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης Nova από τη Forthnet, υποστήριξε πως η πλευρά της τελευταίας κωλυσιεργεί σχεδόν επί έναν ολόκληρο χρόνο, αναζητώντας κι άλλες προσφορές πέραν αυτής του ΟΤΕ.

Σήμερα, όπως επισήμανε ο κ. Τσαμάζ, «οι συνθήκες έχουν αλλάξει από πέρυσι το καλοκαίρι», ενώ και η πλατφόρμα OΤΕ TV, έχει πλέον ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα εξαγοράς από την Deutsche Telekom του 10% που εξακολουθεί να ελέγχει το δημόσιο στον OΤΕ, ο κ. Τσαμάζ απάντησε πως αυτό αφορά τους μετόχους. Πρόσθεσε, όμως, πως δεν γνωρίζει να υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ του Δημοσίου και της D. Τ η οποία έχει και δικαίωμα προαίρεσης.
Περνώντας στο κεφάλαιο των επενδύσεων, ο πρόεδρος του ΟΤΕ τόνισε πως στόχος του Οργανισμού είναι να αυξηθεί η διείσδυση του VDSL (και του VDSL2) στο 40% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το τέλος του έτους (από 30% στα τέλη του 2014), όπως και του δικτύου 4G στην κινητή τηλεφωνία στο 80% του πληθυσμού (από 70% στα τέλη του προηγούμενου έτους). Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαμάζ στην σχεδιαζόμενη ενοποίηση του δικτύου του OΤΕ με βάση την τεχνολογία ΙΡ (Internet Protocol) μέχρι το 2018.
Οσον αφορά την OΤΕ TV, η διοίκηση του OΤΕ ανέφερε ότι το 2015 θα κλείσει με συνολικά έσοδα 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ το 2016. Ο στόχος είναι η συνδρομητές της OΤΕ TV στο τέλος του χρόνου να φτάσουν τους 400.000, από 375.000 σήμερα.

Ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε ακόμα πως ο Οργανισμός επιχειρεί, μέσω του επενδυτικού του σχεδίου, να καλύψει και τους στόχους της χώρας που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ατζέντας της Ε. Ε. Σύμφωνα με αυτούς μέχρι το 2020, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με ταχύτητα 30 Mbps για το σύνολο του πληθυσμού και με ταχύτητα 100 Mbps για το 50% του πληθυσμού.