Μακριά από μια συμφωνία με την Αθήνα, βρίσκονται ακόμη οι δανειστές, σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την ενημέρωση που έκανε σχετικά στη σύνοδο του G7. Την πληροφορία μετέδωσαν πριν από λίγο γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, με διπλό «όχι» απαντά η Αθήνα στην πρόσκληση να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών, αλλά και στο ενδεχόμενο εμπλοκής σε αντιπαράθεση με την Κομισιόν, μετά τις ιδιαίτερα αιχμηρές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέναντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει από δω και στο εξής την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο», ανέφεραν πηγές του μεγάρου Μαξίμου. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτη, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί κοινό τόπο για όλα τα κόμματα. Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν βάζει χρονικά όρια στη διαπραγμάτευση και παραπέμπουν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. «Αναζητούμε λύση και όχι αντιπαράθεση» ήταν το μήνυμα από την Αθήνα.

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τον κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τη Γερμανία όπου βρίσκεται, και μιλώντας πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των G7, αποκάλυψε πως αρνήθηκε να απαντήσει στο τηλέφωνο όταν τον κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, επειδή ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν του είχε αποστείλει τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες – όπως είπε ο Γιούνκερ – είχε δεσμευτεί να του στείλει κατά την τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μάλιστα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στον έλληνα Πρωθυπουργό, επειδή μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, προσέδωσε τελεσιγραφικό χαρακτήρα στις προτάσεις των τριών θεσμών. «Δεν ήταν αυτό το μήνυμα που του δόθηκε», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μού είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της (περασμένης) Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση (…). Ποτέ δεν έλαβα αυτή την εναλλακτική πρόταση» για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γιουνκέρ και κάλεσε τον έλληνα Πρωθυπουργό να παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικές προτάσεις για να επιτρέψει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

Όπως σημείωσε ο Γιούνκερ, ενώ θεωρεί τον Τσίπρα φίλο του, «προκειμένου να παραμείνει κάποιος φίλος θα πρέπει να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες».

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι αναμένει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Τσίπρα και άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής) στις Βρυξέλλες που θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη. Και δήλωσε ότι και ο ίδιος σκοπεύει να συναντήσει τη μέρα εκείνη τον Α. Τσίπρα

Επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι επιλογή αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «θα βγάλει λαγό από το καπέλο» για να την εμποδίσει.

Ερωτηθείς πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για μία συμφωνία με την Ελλάδα, ο Γιουνκέρ δήλωσε: «Ασφαλώς θα υπάρξει προθεσμία», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κυβέρνηση: Επιδιώκουμε λύση και όχι αντιπαράθεση

Να μην μπει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Κομισιόν επιλέγει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε στην Αθήνα δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης και ότι τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί λύση στα σημεία όπου υπάρχει χάσμα.

«Αναζητούμε ηρεμία. Τις επόμενες ημέρες θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βρεθεί λύση στα σημεία όπου υπάρχει χάσμα», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με το MEGA, αποφεύγοντας να απαντήσουν στο ίδιο κλίμα στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η πρόταση των θεσμών, έτσι όπως παρουσιάστηκε στην ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης. Περιμένουν, δε, σχόλια από την πλευρά των θεσμών επί των ζητημάτων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναζήτηση κοινών τόπων.