Την Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση, μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συζήτηση θα γίνει σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον του Σώματος και πρακτικά η διαδικασία είναι συντομότερη σε σχέση με εκείνη της προ ημερησίας.

Η συζήτηση είχε αρχικώς προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Ωστόσο, στη Διάσκεψη των Προέδρων το απόγευμα της Πέμπτης, η Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί τελικώς στις 6:30 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή της ώρας από τις 6 στις 6:30 – έγινε με απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, όπως έγινε γνωστό από τον Θανάση Παφίλη, διατυπώθηκε αίτημα να μετατεθεί η συζήτηση στις οκτώ το βράδυ – ώστε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας να προλάβει να επιστρέψει από το ταξίδι του στην Κύπρο – απορρίφθηκε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, διαβεβαιώνεται πως ακόμα και με καθυστέρηση, ο κ.Κουτσούμπας θα συμμετέχει στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή.

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός που είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τοναναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι«προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του ότι «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του».

Σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης προκαλούν οι προτάσεις των δανειστών που επιδόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πεντασέλιδο κείμενο με τις προτάσεις τους, οι δανειστές ζητούν δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 23%) με στόχο έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015. Οι δύο μόνο συντελεστές σημαίνουν σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα.

Επίσης, προτείνουν περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα θέτουν τους στόχους για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Βαρουφάκης: «23% ΦΠΑ δεν συζητείται»

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος προσερχόμενος στο υπουργείο και ερωτηθείς σχετικά με τον ΦΠΑ, είπε ότι «23% δεν υπάρχει πιθανότητα να συζητηθεί».

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά τάχθηκε υπέρ της ενιαίας συμφωνίας εκτιμώντας ότι έως τα τέλη του μήνα θα έχει βρεθεί λύση πριν από τα τέλη του μήνα.

Σημείωσε πως όσο πιο κοντά φτάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών.

Αναφερόμενος στην συμφωνία έκανε λόγο για «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου» και συμπλήρωσε «η εσωτερική διαφωνία των δανειστών είναι το μόνο θέμα, κατά τα άλλα οι συζητήσεις γίνονται σε καλό και θετικό κλίμα».

Ν. Φίλης: «Οι πιστωτές υπονομεύουν την κυβερνητική πολιτική»

«Εμείς έχουμε υποβάλει ένα κείμενο 46 σελίδων. Αν δεν γίνει δεκτό, θα αποφασίσει ο λαός. Εάν υπάρξει συμφωνία, βεβαίως θα έρθει στη Βουλή. Εάν υπάρξει τελεσίγραφο από τους πιστωτές, θα μιλήσει ο λαός. Αν μας πουν ότι αυτές είναι οι θέσεις μας και δεν κουβεντιάζουμε τίποτα άλλο, τελεία. Εκεί εμείς θα πούμε ότι απορρίπτουμε, ζητάμε από το λαό να το απορρίψει κι αυτός» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών.

Ερωτηθείς για το δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογών, είπε ότι θα αφορά «ισχυροποίηση της λαϊκής εντολής, για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για μια επωφελή αμοιβαία συμφωνία. Ο συμβιβασμός είναι προφανές ότι έχει άλλη μορφή τώρα και άλλη μορφή μετά. Είναι συνάρτηση του συσχετισμού δύναμης. Αν π.χ. πάρει 45% η κυβέρνηση στις εκλογές, με άλλο κύρος πηγαίνει στη διαπραγμάτευση.

» (Οι πιστωτές) παίξανε ένα παιχνίδι υπονόμευσης πολιτικής της κυβέρνησης, προκειμένου να στείλουν μήνυμα τιμωρίας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό το σχέδιο με εκλογές θα δούμε αν πετυχαίνει. Δεν επιδιώκουμε ως πρώτη λύση το θέμα των εκλογών. Αν μάς τεθεί όμως τελεσίγραφο, η απάντηση είναι να ψηφίσει ο λαός, πρωτογενώς».

Για τις προτάσεις των θεσμών είπε: «Εάν όλα αυτά, τα οποία μετεδόθησαν είναι η θέση των πιστωτών, τότε φαίνεται ότι οι θεσμοί δεν γνωρίζουν από διαπραγμάτευση και δημοκρατική συνομιλία και συνεννόηση, παρά μόνο από τελεσίγραφο. Το τελεσίγραφο όμως θα τινάξει στον αέρα όλη την Ευρώπη».

Αναφορικά με το mail Χαρδούβελη σημείωσε ότι είναι «ένα μικρό υποσύνολο, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τους πιστωτές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος… Δηλαδή, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ψήφισε σε ένα μεσοπρόθεσμο τις ομαδικές απολύσεις, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη μείωση του ΕΚΑΣ στο mail Χαρδούβελη κι όλα αυτά τα οποία ζητούν σήμερα.

Κουρουμπλής: Όχι σε εκλογές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι «ο λαός αποφάνθηκε τον Ιανουάριο και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «ακόμη και όσοι δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν την αποφασιστικότητα και τη σοβαρότητα που κυβέρνηση χειρίζεται αυτό το θέμα».

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να πάρουν την ευθύνη εξόδου της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι σε πανικό».

Σε αντίθετο μήκος κύματος, κινήθηκε ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «μονόδρομο» την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ, αλλά και των σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές.

«Είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου. Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε. Όχι ερώτηση ‘ευρώ ή δραχμή’ αυτό θα ήταν μια τραγωδία» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το σχέδιο δεν μπορεί να περάσει από Κοινοβουλευτική Ομάδα, «δεν θα το προτείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Λαφαζάνης: «Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στην ενέργεια»

Κατηγορηματικά αρνητικός στην αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια εμφανίστηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια».

Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη σχετικά με τη σύναψη σύμβασης με τα ΕΛΤΑ για τη μεταφορά και επίδοση των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ ΑΕ.

Χρυσόγονος: «Εκτός ορίων της λαϊκής εντολής να υπογράψουμε τέτοια πράγματα»

«Το πακέτο αυτών των μέτρων δεν μπορεί να το αποδεχθεί όχι μόνο ο πρωθυπουργός, νομίζω ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά… Το θεωρώ περίπου δεδομένο. Είναι σαφώς χειρότερο από το «mail Χαρδούβελη». Εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι θα ήταν εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής να υπογράψουμε τέτοια πράγματα και να τα εφαρμόσουμε. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν έχουμε και λαϊκή εντολή για ρήξη» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.

«Έχουμε λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία να φέρει επωφελές αποτέλεσμα. Αν έστω και την τελευταία στιγμή υπάρξουν γενναίες εκπτώσεις εκ μέρους των δανειστών και στις απαιτήσεις τους και έρθει σε έναν λογαριασμό το πράγμα, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να υπάρξει αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή, διότι, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση, υπερβαίνουμε τα όρια της εντολής του Ιανουαρίου» πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσόγονος ξεκαθάρισε ότι μιλά για δημοψήφισμα και όχι πρόωρες εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντί για εκλογές, εγώ πιο λογικό θα έβλεπα το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος που μπορεί να γίνει και πολύ συντομότερα».

«Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, ούτως ώστε ο κυρίαρχος λαός να καταλήξει σε μία απόφαση, υπό συνθήκες σχετικά ανεκτές. Διότι αν γίνει δημοψήφισμα, ή εκλογές, σε συνθήκες παύσεως πληρωμών και ενδεχομένως αντιποίνων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καταλαβαίνετε ότι δεν διασφαλίζεται όσο θα έπρεπε η ανόθευτη εκδήλωση της βούλησης του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

Την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντός των επομένων ημερών, επιβεβαίωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινή συνάντηση «θετική και εποικοδομητική».

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία της επόμενης συνάντησης του ελληνα πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ, αλλά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα μετέχουν σε αυτή τη συνάντηση, ο Μ. Σχοινάς άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι τα ίδια με αυτά που συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση.

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες διαρροές για το περιεχόμενο της πρότασης των θεσμών προς την ελληνική πλευρά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι για μια ακόμη φορά πρόκειται για τη λεγόμενη «εγγραφολογία» και «φημολογία»και τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα, και τα ουσιαστικά ζητήματα που δεν είναι άλλα από ορισμένα κενά που παραμένουν και τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν μέσα από τις διαβουλεύσεις.

Καταλήγοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Εξάλλου, μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής συνάντησης με τον έλληνα πρωθυπουργό, πηγές της ευρωζώνης εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι απομένουν λίγες μόνο ημέρες από την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.