Τις προτάσεις των δανειστών στην Αθήνα και της Αθήνας στους δανειστές αποκάλυψε, το απόγευμα της Τετάρτης, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, το οποίο θα αυξηθεί σταδιακά στο 3,5% το 2018, δήλωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Reuters.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεονάσμα διαμορφώνεται στο 2% για το 2016, στο 3% για το 2017 και στο 3,5% για το 2018, ανέφερε η πρόταση των δανειστών, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Η πρόταση της Αθήνας

Η ελληνική πρόταση στους δανειστές προβλέπει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% για φέτος και 1,5% για του χρόνου, πολύ χαμηλότερα των στόχων που έθετε το προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ανέφεραν την Τετάρτη δύο πηγές με γνώση της πρότασης.

Το κείμενο 47 σελίδων προς την ΕΕ και το ΔΝΤ προβλέπει επίσης μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ανέφεραν οι πηγές.

Δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο αν η Αθήνα προσφέρει νέες παραχωρήσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, τα βασικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση.

Η πρόταση προβλέπει επίσης τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11% και 23%.

Τρίτος έλληνας αξιωμάτουχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει και κάποια δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, η πρόταση περιλαμβάνει δύο μόνο ιδιωτικοποιήσεις, τον ΟΛΠ και τα περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομίας.