H Eυρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει το καθεστώς χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (ELA) την επόμενη εβδομάδα υπό το φως των εξελίξεων.

Αυτό απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κατά πόσο θα προχωρήσει σε αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ΕLA, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνσε ότι το καθεστώς των εγγυήσεων -οι οποίες στην πλειονότητα τους αφορούν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου – επανεξετάζεται κάθε φορά που οι εξελίξεις επηρεάζουν την αξία του δημόσιου χρέους της χώρας.

Επομένως αυτό πρόκειται να πράξει και την επόμενη εβδομάδα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το καθεστώς των εγγυήσεων που διέπει τον μηχανισμό ELA διαφέρει σημαντικά από εκείνο που εφαρμόζεται στην χρηματοδότηση των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ.

Κληθείς να ορίσει τον όρο «ισχυρή συμφωνία» που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι «ισχυρή είναι συμφωνία που προάγει την ανάπτυξη διασφαλίζοντας ταυτόχρονα κοινωνική σταθερότητα».

Συμπλήρωσε πάντως ότι η όποια συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς θα πρέπει να επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει προαπαιτούμενα (prior actions) για τον σκοπό αυτό.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει το 6.7 δισ. ευρω σε ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι είπε ότι θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος θα τιμήσει την δέσμευση της για την πλήρη και έγκαιρη αποπληρωμή των ομολόγων αυτών.

Τέλος ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι θεωρεί την Ελλάδα ως «βιώσιμη» οικονομία εφόσον όμως εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές.

Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ

H κεντρική ευρωτράπεζα θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, τόνισε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού όμως χρειάζεται «ισχυρή συμφωνία», ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Αλλά πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή συμφωνία, και μια ισχυρή συμφωνία είναι εκείνη που συνεπάγεται την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη. Μια συμφωνία δημοσιονομικά βιώσιμη που θα εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Υπογράμμισε ακόμη πως πρέπει να ληφθεί υπόψη η υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ παρά τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε κράτησε «κλειστά χαρτιά» σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και το σημείο στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Αρκέστηκε μόνο σε αναφορές όπως «υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας ισχυρής συμφωνίας».