Για μια ενιαία συμφωνία «μια και καλή» έκανε λόγο την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας «προφανώς» στο ερώτημα αν θα περιέχει εργασιακά και ασφαλιστικά.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM 99,5 το πρωί της Παρασκευής ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι θεσμοί απαιτούν αυτό που εκείνοι ονομάζουν παραμετρικά μέτρα και εμμένουν σε μέτρα λιτότητας τα οποία θα είναι καταστροφικά για την οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα. Εξήγησε πως όταν η ελληνική πλευρά φέρνει μια πρόταση π.χ. ύψους 1 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή για την περαίωση εκείνοι απαντούν ότι αυτό είναι διαρθρωτικό μέτρο και ζητούν «μόνιμα υφεσιακά μέτρα».

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης, αποδίδοντας σε διαρροές οι οποίες «δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση» τα περί τελεσιγράφου μιας εβδομάδας από το Euro Working Group.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ένα comprehensive review, δηλαδή στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης για όλα τα θέματα.

Αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

«Δεν έχουμε συμφωνήσει για τον ΦΠΑ αλλά έχουμε σημαντική συμφωνία στο μοντέλο το οποίο χρησιμοποιούμε, επιτέλους από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. Διευκρίνισε ότι η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς έχει τρεις συντελεστές, αποδίδει 900 εκατ. ευρώ επιπλέον είσπραξη ΦΠΑ, οδηγεί σε μείωση του ΦΠΑ για τα την εστίαση και τα τρόφιμα αλλά σε αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η απάντηση στην αρχική πρόταση με την έκπτωση μέσω καρτών από την πλευρά των θεσμών ήταν δύο συντελεστές ΦΠΑ, 13% και 23%, την οποία απέρριψε η ελληνική πλευρά.

Τα πετρελαιοκίνητα

Στο ερώτημα αν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας τα νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα απάντησε «δεν είναι στη σκέψη μας». Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι απέναντι σε αυτούς που έχουν αγοράσει αυτοκίνητα με κάποιες προδιαγραφές για το οποία το κράτος τους είπε ότι είναι θετικές και φιλικές στο περιβάλλον, πρόσθεσε ο Υπουργός, παραπέμποντας στο διάλογο που έχει αρχίσει.

Αναδιανεμητικά ισοδύναμα για τον ΕΝΦΙΑ

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικός και απαράδεκτος φόρος» είπε ο κ. Βαρουφάκης. Δεν επιβεβαίωσε αν θα επαναληφθεί τελικά το 2015 αλλά σχολίασε ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση «ίσως να αποδεχτούμε να συνεχιστούν κάποιες αδικίες για κάποιο χρονικό διάστημα» για να μην υπάρξουν άλλες αδικίες. Θα δούμε ποια ισοδύναμα μέτρα μπορούν να υπάρξουν τα οποία θα είναι αναδιανεμητικά για να μετριασθεί η «αποκρουστικότητα» του ΕΝΦΙΑ, πρόσθεσε.

Ανακοινώνεται ο εκπρόσωπος στο ΔΝΤ

«Ο εκπρόσωπός μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επιλεγεί» είπε ο κ. Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι θα είναι η σύμβουλός του κυρία Ελενα Παναρίτη.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η πρόταση για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές ετέθη από τους Θεσμούς αλλά μετά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς αποσύρθηκε εντελώς «και συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».