«Δώστε μου την εξουσία που ζητάω και εγώ θα διπλασιάσω το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μέσα στα επόμενα 8 χρόνια» –αυτός είναι ο όρκος του Ερντογάν στους ψηφοφόρους του, σε μια προσπάθεια να προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει, αν το κόμμα του κερδίσει με ικανοποιητική διαφορά, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ώστε να μεταμορφώσει την Τουρκία σε προεδρικό κράτος, παγιώνοντας τον κυρίαρχο ρόλο του.

Η λαϊκίστικη αντιπαράθεση για την οικονομία της χώρας, η οποία βοήθησε τον Ερντογάν να βγει νικητής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, θα είναι και πάλι ο παράγοντας που θα κρίνει αποφασιστικά το αποτέλεσμα.

Πιστός στο προεκλογικό του σύνθημα «οι άλλοι μιλούν –εμείς πράττουμε», ο Ερντογάν υποσχέθηκε να επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής και να έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μία από τις 10 πιο ισχυρές οικονομίες έως το 2023.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, από την άλλη, προβάλλει το δικό του οικονομικό όραμα που στόχο έχει την εμπορική αναβάθμιση της χώρας και τη μείωση της ανεργίας, αυξάνοντας παράλληλα τον κατώτατο μισθό από 949 σε 1.500 λίρες Τουρκίας. Ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα έχει ξεκινήσει ένας παράδοξος διαγωνισμός προσφορών. Οι επενδυτές ωστόσο δεν βλέπουν με καλό μάτι την εγκατάλειψη του μοντέλου οικονομικής πειθαρχίας που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η Τουρκία είναι ανερχόμενη δύναμη στις αγορές, όμως ακόμη παλεύει να δημιουργήσει μια σταθερή εθνική οικονομική στρατηγική. Το πολιτικό της σύστημα εξαρτάται από τις προσωπικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, ο οποίος θα βασίσει την οικονομική πορεία της χώρας και τη δική του πολιτική μοίρα στο μέγεθος της νίκης του στις επερχόμενες εκλογές.

Τόσο ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας όσο και μια απόλυτη νίκη του Ερντογάν θα έφερναν μεταβολές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και κατ’ επέκταση αβεβαιότητα στην οικονομία. «Ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι αυτός μιας νέας οικονομικής κρίσης» σημειώνει ο Μουράτ Ουσέρ, σύμβουλος στην Global Source Partners, «αλλά το ότι δεν θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε επιπλέον την ανάπτυξη. Κανείς δεν ξέρει αν έχουν σχεδιαστεί οι επόμενες κινήσεις».

Κουρδικό «κλειδί» για το δημοψήφισμα

Για να προχωρήσει ο Ερντογάν σε δημοψήφισμα, πρέπει να κερδίσει 330 από τις 550 έδρες. Για να το καταφέρει, πρέπει να παραμείνει το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) εκτός Βουλής. Το ανανεωμένο HDP θεωρείται η πιο προοδευτική δύναμη στην Τουρκία και έχει συγκεντρώσει ψηφοφόρους από την κουρδική μειονότητα, την Αριστερά και τους προοδευτικούς αντιπάλους του Ερντογάν.

Προβληματίζουν λίρα, πληθωρισμός

Η τουρκική οικονομία την τελευταία πενταετία στηρίζεται στην κατανάλωση και στις χαμηλές πιστώσεις. Ομως η τουρκική λίρα φέτος ήταν ανάμεσα στα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις. Οι ξένοι επενδυτές μειώθηκαν στο μισό και ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 7,9% τον Απρίλιο, πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας.

© Bloomberg News