Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πιέσει τα κράτη-μέλη της να ευθυγραμμίσουν τη φορολογική βάση των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να αναμορφώσει μια πρόταση που εδώ και καιρό έχει μείνει στα χαρτιά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα πρόταση θα παρουσιαστεί στις 17 Ιουνίου.

Αν εγκριθεί, η Κομισιόν μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα συμπεριλάβει τις υποχρεωτικές αλλαγές που θα διευκολύνουν μια κοινή φορολογική βάση για τις εταιρείες, καθυστερώντας παράλληλα κάθε προσπάθεια ενοποίησης στα κέρδη και στις ζημιές μακριά από τα εθνικά σύνορα.

Με αυτή την καθυστέρηση και μέχρι την τελική εφαρμογή οι ενδεχόμενες οικονομικές απώλειες θα μπορούν να μεταφερθούν και να συμψηφιστούν έναντι των τρεχουσών και μελλοντικών κερδών μόνο εντός της ίδιας χώρας.

Ο σκοπός της Κομισιόν είναι η φρεσκαρισμένη πρόταση να κερδίσει την υποστήριξη των 28 κρατών-μελών. Οι νέοι κανόνες πρέπει να υιοθετηθούν από όλους για να μπορέσουν να εφαρμοστούν.

«Η Κομισιόν δεν έχει σκοπό να προτείνει έναν κοινό ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική φορολόγηση των κερδών στον τόπο που παράγονται» ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ Βανέσα Μοκ, προσθέτοντας πως «το σχέδιο του Ιουνίου θα συντελέσει αποφασιστικά στο να επιτευχθεί ο στόχος».