Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες αν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, εκτιμά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Μιλώντας την Τετάρτη στο Reuters, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου (G7), ο κ. Ντεϊσελμπλούμ επεσήμανε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια στο τελευταίο κομμάτι της διαπραγμάτευσης.

«Πρέπει στ’ αλήθεια να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να μπουν στην τελική ευθεία. Ήταν πιο αισιόδοξοι όλο αυτό το διάστημα» είπε ο Ντεϊσελμπλούμ, τερματίζοντας έτσι τις προσδοκίες που δημιούργησαν την Τετάρτη κυβερνητικές πηγές ότι έχει αρχίσει να συγγράφεται το προσχέδιο συμφωνίας.

Εξάλλου, σε δύο στρατόπεδα αναμένεται να χωρισθούν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της Ομάδα των Επτά (G7).

Η Γερμανία και το ΔΝΤ αναμένεται να δεχθούν πίεση για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία, αναμένετε να πιέσουν για μια λύση, Καναδάς και Ιαπωνία αναμένεται να κρατήσουν ουδέτερη στάση, ενώ Γαλλία και ειδικά η Γερμανία αναμένετε να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση.

Η προσοχή θα επικεντρωθεί στις επαφές του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον αμερικανό αξιωματούχο να αναμένεται να πιέσει ώστε να επιτευχθεί για την Ελλάδα μία συμφωνία που θα τις διασφαλίζει χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων.