Οι επενδυτές δεν έδειχναν να ανησυχούν πολύ τις ημέρες πριν από τις ισπανικές περιφερειακές εκλογές, αλλά πλέον ίσως να θρηνούν. Τις τελευταίες δύο ημέρες ο ισπανικός δείκτης του χρηματιστηρίου κάνει τη μεγαλύτερη βουτιά του εδώ και έναν μήνα, καθώς την Κυριακή οι πολιτικοί συνδυασμοί που υποστηρίζονταν από το Αριστερό Podemos ενισχύθηκαν στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη. Το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι δεν έχει φέρει χειρότερο αποτέλεσμα σε περιφερειακές κάλπες τα τελευταία 24 χρόνια.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως η Ισπανία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας. Τα ποσοστά του Podemos ενδέχεται να είναι ο προάγγελος ακόμα μεγαλύτερων πολιτικών αλλαγών. Οι εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του έτους, μπορεί να απειλήσουν την οικονομική ανάπτυξη που κατάφερε η κυβέρνηση Ραχόι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υιοθετώντας τη συνταγή της λιτότητας.

«Η Ισπανία ήταν στόχος για εκείνους που μιλούσαν για ανάκαμψη» λέει ο Φρανσουά Σαβαρί, επικεφαλής επενδύσεων στη Γενεύη. «Αν το Podemos πάρει την εξουσία, τότε οι ισπανικές μετοχές δεν έχουν καμία τύχη, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε εφαρμογή διαφορετικών πολιτικών και μια γενικότερη επανεκτίμηση των οικονομικών προοπτικών της χώρας. Η ανάκαμψη θα εκτροχιαστεί» επισημαίνει. Η ανησυχία των αγορών είχε κοπάσει τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πτώση του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας επιτρέποντας στον δείκτη του χρηματιστηρίου να αγγίξει τα πιο υψηλά ποσοστά των τελευταίων πέντε ετών. Από την Κυριακή των εκλογών ο ίδιος δείκτης έχει παρουσιάσει πτώση 4,8%.

Οι επενδυτές φοβούνται πως ενδεχόμενη νίκη του Podemos, του κόμματος που συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, μπορεί να φέρει μήνες χάους και πανικού για την Ισπανία, τη χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της μετά την Κύπρο. Στο παράδειγμα της Ελλάδας, ήδη ο αθηναϊκός δείκτης έχει πέσει 21% από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε την πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανοίγοντας την πόρτα για εθνικές εκλογές και για άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα η οικονομία της Ισπανίας θα έχει ανάπτυξη 2,7%, διαψεύδοντας την πρόβλεψη του Ιανουαρίου που μιλούσε μόνο για 1,7% και ξεπερνώντας την ελληνική ανάπτυξη, η οποία έμεινε στο 0,5%. «Τα οικονομικά αποτελέσματα της τωρινής κυβέρνησης είναι πολύ καλά» σημειώνει ο Σαβαρί. «Ωστόσο, εξαιτίας των εκλογικών αποτελεσμάτων, η τάση αισιοδοξίας έχει περάσει, οι εκτιμήσεις δεν είναι πια τόσο ευνοϊκές και η χώρα μπαίνει σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας».

© Bloomberg News