«Είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της σύσκεψης της ομάδας διαπραγμάτευσης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. «Το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, χρειάζεται ψυχραιμία, να κλείσουμε τα αυτιά στις Κασσάνδρες», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας τον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των μισθών και των συντάξεων και πως οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Λίγο νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης, έγινε γνωστό από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ότι η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές, που δεν θα περιλαμβάνει λήψη μέτρων 1,8 δισ. ευρώ ούτε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ξεκινά την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Brussels Group.

Το πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θαπροβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια, μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό ενώ επισημαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, στο κείμενο της συμφωνίας θα προβλέπεται μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει πρόβλεψη για μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα, και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ενω ταυτόχρονα «δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνίαμε ευρωπαίους ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό πως είναι διασφαλισμένες όπως επίσης και η τραπεζική λειτουργία ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων.

«Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση», ανέφεραν πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως υποστηρίζεται πως υφίσταταιπρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς και διατυπώνονται ευθείες βολές κατά του ΔΝΤ «Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά»».