Επαναλαμβάνονται από την Τετάρτη – αλλά με κάποια σχετική καθυστέρηση – οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο του Brussels Group.

Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω ηλεκτρικής βλάβης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σταμάτησε επί της ουσίας η κυκλοφορία στον βελγικό εναέριο χώρο με αποτέλεσμα οι ελληνες διαπραγματευτές, όπως και οι υπόλοιποι επιβάτες που πήραν την πρωινή πτώση από Αθήνα, να μεταφερθούν υποχρεωτικά στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες τις πρώτες απογευματινές ώρες, όποτε αναμένεται να επανεκκινήσουν οι εργασίες του «Brussels Group».

Σε γενικές γραμμές ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας επί των αρχών εντός επτά ημερών, ούτως ώστε να έλθει στη συνέχεια το ζήτημα για συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών της ευρωζώνης.

Τα δημοσιονομικά ζητήματα και ειδικότερα αυτό της μέσης αύξησης των ποσοστών του ΦΠΑ βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με μειώσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τις ένοπλες δυνάμεις.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε άλλωστε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος και τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας έχουν στενέψει σημαντικά.