Aμετάβλητο, για μία ακόμη εβδομάδα, παραμένει το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) στα 80,2 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την Τετάρτη να μην αυξηθεί το όριο δανεισμού μέσου του συγκεκριμένου μηχανισμού καθώς δεν συντρέχουν λόγοι για αυτό. Συγκεκριμένα οι εκροές των καταθέσεων – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες -έχουν σταθεροποιηθεί κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα στο σύστημα παραμένει ένα περιθώριο ρευστότητας για λόγους ασφαλείας της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Το καθεστώς με τα collateral (κρατικά και εταιρικά ομόλογα) που παρέχουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ προς το παρόν δεν αλλάζει, ενώ η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί ως είθισται την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αύξησε τον ELA, γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε αύξηση, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στο μεταξύ την ανησυχία του ότι ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα ελληνική κρίση εξέφρασε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, προσθέτοντας ότι θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς πως κάτι τέτοιο δεν θα έχει επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Σταθεροποιούνται οι καταθέσεις

Πιο συγκεκριμένα, σταθεροποιείται η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εκροές των καταθέσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά και μάλιστα στις αρχές τις εβδομάδας παρατηρήθηκαν και περιορισμένες εισροές.

Συνακόλουθα, οι εξελίξεις αυτές περιορίζουν την ανάγκη για αύξηση του ELA. Eτσι την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε από την ΕΚΤ να αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τα 80,2 δις.ευρω.

Βέβαια η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς από το Νοέμβριο έως και το τέλος Απριλίου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 25 δις.ευρω. Συγκεκριμένα από τα 164,4 δις.ευρω έχουν υποχωρήσει στα 138,5 δις.ευρω στο τέλος του πρώτου τετραμήνου. Προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια αυτή οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά την εξάρτηση τους από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA είχε φθάσει στο τέλος Απριλίου τα 74,3 δις.ευρω. Επιπροσθέτως απευθείας από την ΕΚΤ στο ίδιο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει άλλα 38,4 δις.ευρω. Επομένως η συνολική τους εξάρτηση από το ευρωσύστημα ήταν στα 112,7 δις.ευρω.

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να δανειστούν το ποσό αυτό είναι αναγκασμένες να προσφέρουν στην ΕΚΤ και την ΤτΕ εγγυήσεις (τα επονομαζόμενα collaterals). Το ζήτημα των εγγυήσεων αποτελεί σημείο αιχμής καθώς αρκετά μέλη της ΕΚΤ ζητούν να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μειωθεί η δυνατότητα άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

Μέχρι στιγμής το διοικητικό συμβούλιο έχει αποκρούσει τα συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Γερμανία. Ωστόσο ο κίνδυνος να καμφθούν οι αντιστάσεις αυτές στο μέλλον είναι ορατός. Σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμάται ότι ακόμη και με αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή απόθεμα. Στο τέλος Απριλίου οι τράπεζες είχαν καταθέσεις εγγυήσεις ονομαστικής αξίας 145 δις.ευρω για την χρηματοδότηση τους από τον ELA, και άλλα 40 δις.ευρω (ομόλογα του EFSFF). για την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.